Полицаите излизат на протест на жълтите павета

Вижте позицията на УС на СФСМВР преди началото на протеста

За днес – 12 януари, е насрочен протест на полицейския синдикат в Триъгълника на властта, съобщиха от УС на СФСМВР.

Преди протеста от синдиката излязоха със свояпозиция, с която призовават протестиращите да не се поддават на провокации.

„УС на СФСМВР е убеден, че намерението на хората, които утре ще излязат на жълтите павета, е да участват в мирен протест, в който да изразят ясно своите позиция и искания, и смята, че те нямат за цел да се стигне до сблъсъци с полицията. Вярваме, че най-малко от всичко желаете декларирането на гражданската Ви позиция да се изроди в конфликт с изпълняващите задълженията си полицейски служители. Полицаите също са граждани, но охранявайки институции и носейки униформа, те са в друга роля – ролята на професионалисти, които полагат всички усилия, за да опазят обществения ред. В ежедневието си те се срещат със същите предизвикателства, с каквито се срещате и Вие и много от тях са били сред Вас, когато не са били служебно ангажирани. Но да си полицай означава да опазваш законността. Такива са ролята и призванието на полицейските органи във всяка една правова държава, каквато е и Република България.

В тази си роля полицейските служители имат не само правото, но и задължението при определени обстоятелства да използват сила. Вярваме, че през утрешния ден това няма да се наложи. Достатъчно ще бъде да не допускате сред Вас провокатори, ако такива се появят, и да не се поддавате на провокации – ако такива възникнат.

Обръщаме се към колегите, които ще бъдат ангажирани с охраната на утрешния протест. Известно Ви е, че хората, заявяващи публично със законни средства определена позиция, са хора също като Вас. Сред тях има Ваши познати, приятели и близки. Те са приели определена кауза, точно както и Вие сте приели за кауза целта на професията си – да защитавате техния живот и права и обществения ред в държавата. Бъдете отговорни и прецизни в действията си – както винаги сте били.

Обръщаме се към управляващите. Възможността да бъде упражнено законното право на протест без да се стига до напрежение и конфронтация до известна степен зависи и от Вашите адекватни действия – от  ръководителите на служителите на реда на място, до държавното ръководство на най-високо ниво. Вярваме, че ще се окажете на необходимата висота.

Уважаеми сънародници, конфронтацията между протестиращи и охраняващи протести не е от полза за никого. Единственият резултат от нея би могло да бъде ескалация на напрежение и поредно изместване на темата на дебата – от исканията на протестиращите към ролята и поведението на полицията. Вярваме, че утре няма да станем свидетели на нещо подобно.

УС на СФСМВР“

Подобни статии

Top