Полицай, обвинен в изнудване, не успя да ползва като алиби изпит в Аграрния университет

Обявените дати за изпити били за протокола

Изпитите в Аграрния университет не могат да бъде алиби при извършено престъпление на който и да е подсъдим. Това стана ясно днес в съдебната зала на Окръжен съд Пловдив по време на делото срещу полицаите Стефан Модев и Петър Атанасов, обвинени в изнудването на търговеца на контрабандни цигари от Столипиново Метин Мустафа, заедно с уволнения дисциплинарно бивш шеф на РУ-Раковски Георги Илиев.

Причината е, че за изпитите в университета се определят три дати – за редовен изпит, поправка и ликвидация, а изпитващите преподаватели получават един протокол за цялата изпитна сесия за съответния изпит и след това се договарят допълнително със студентите (особено със задочниците), кога да ги изпитат. Накрая в протокола и студентската книжка се записва датата на изпита, посочена по график от „Учебен отдел“, независимо в кой ден са се явили бъдещите висшисти.

Две от ченгетата, рекетирали търговец с шефа на РУ Раковски, остават зад решетките

Заради това днес защитниците на бившия полицай от Охранителна полиция Стефан Модев, не успяха да използват като доказателство факта, че в студентската му книжка е записано, че на датата 15 март 2017 г. той е бил на изпит по агрометеорология и климатология като задочник в І курс на Аграрния университет.

Преподавателката по дисциплината доц. Дафинка Иванова обясни пред съда, че ръководството на университета давало тази академична свобода на изпитващите. Целта била да не се стресират студентите, тъй като някои от тях – най-вече задочниците, имали служебни ангажименти и невинаги можели да присъстват на обявените дати. Заради това тя беше категорична, че не може да каже кога точно се е явил Модев на изпит, тъй  като няма спомен. Но потвърди, че срещу оценките му в протокола и студентската книжка стои нейният подпис.

Доц. Иванова съобщи още, че на изпит студентите не се проверяват по лична карта и студентска книжка. Заради това прокурорът по делото Светлозар Чераджийски я попита дали не се притесняват, че някой може да се яви вместо друг студент и да вземе изпита от негово име. Въпросът на обвинителя обаче беше отхвърлен.

Прокуратурата е образувала проверка за графика за изпитване

Докато траеше разпита на доц. Иванова се разбра, че когато тя е била призована като свидетел, на място в университета дошъл следовател от прокуратурата. Юристът на Аграрния университет я посъветвал да се срещне с него и се оказало, че следователят й задава същите въпроси, а именно как студентите се явяват на изпити. Впоследствие прокурор Чераджийски обясни, че от прокуратурата са отделени материали и е образувана проверка по този повод. Той дори представи пред съдия Петко Минев постановлението на прокуратурата за образуваната проверка, а то бе приложено като доказателство в кориците на делото.

1 2

Подобни статии

Top