Полицаят на годината: Не правете сензация от спасяването на детето!

Автоконтрольорът от Пътна полиция работи с деца по превенция за пътна безопасност

„Благодарен съм за високото отличие, с което бях удостоен – то е плод на усилията на целия екип. Нито един човек не може да свърши сам нещо – признателен съм за пълната подкрепа на ръководството в последните години“. Това заяви пред журналисти в Пловдив полицаят на годината за 2018-та Стойчо Яковски. Вчера той бе удостоен с най-големия годишен приз на фондация „Доверие и закрила“ и МВР за служители от системата.

Стойчо Яковски стана „Полицай на годината“ (СНИМКИ)

Наградата му бе връчена лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Освен купата и грамотата, 41-годишният автоконтрольор от Пътна полиция – Пловдив получи и кортик, лично от главния прокурор Сотир Цацаров. На ножа е гравирано името на обвинител №1.

„Спасяването на дете е единичен случай, не го отразявате, така омаловажавате работата на колегите!“, настоя пред медиите Яковски. Той получи голямата награда заради спасяването на 4-годишен малчуган, който едва не се задуши по време на демонстрации на Силите за специални операции по случай празника на полицията – Архангелов ден. Демонстрациите се проведоха пред бившата зала „Чайка“ до стадион „Пловдив“. Детето било с родителите си, за да наблюдават атрактивното шоу, но от вълнение глътнало езика си точно по време на най-официалната част от церемонията.

„Тъй като полицай Яковски беше в непосредствена близост до мястото, с увереност и спокойствие успя да предприеме действия – първо, да успокои родителите и второ, да спаси детето“, обясни директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

„В такава ситуация няма шаблон, не всеки мое да поеме отговорност за такава манипулация, но подобни действия се правят ежедневно на пътя от пътните полицаи“, подчерта още Илков. Същото потвърди и полицай Яковски. По думите му, докато дойдат спешните екипи при пътен инцидент, именно пътните полицаи оказват първа помощ на пострадалите при катастрофи.

1 2

Подобни статии

Top