Полицаят от СДВР, спипан за трафик на афганци, част от престъпна група?

Образувано е досъдебно производство за престъпление по служба

Полицай от сектор „Охранителна полиция“ при СДВР е задържаното ченге за трафик на афганци в Пловдивско, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов на нарочен брифинг днес в сградата на прокуратурата.

29-годишният служител на реда, чието име по информация на БЛИЦ е Владимир Стоянов, е арестуван в района на Пирдоп.

Срещу ченгето е образувано досъдебно производство за престъпление по служба в Районната прокуратура в Карлово. Обвинението за противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават на територията на страната, в  случая – Карлово, уточни окръжният прокурор.

На 5-ти вечерта в късните часове, група лица, сред които  29-годишен мъж, с четири автомобила от района на Бургас, започват превозването на група чужди граждани от Бургас към София. Част от тях са стигнали столицата в ранните часове на 6-ти. Налага се обаче още шестима афганистанци от групата да бъдат откарани до София.

Затова един от шофьорите (полицаят от СДВР) се връща до Бургас и взема афганистанските мигранти, като всичко това става срещу уговорена предварително сума.

На няколко километра след морския град по магистрала „Тракия“ водачът е бил забелязан от полицаи, които са опитали да спрат автомобила. Шофьорът не се е подчинил на ченгетата и в района на Сливен му правят нов опит за проверка. Той обаче продължил с висока скорост по автомагистрала „Тракия“. Ченгета се опитали да го спрат също в района на Стара Загора и Пловдив, но не успяват.

Преди Пловдив водачът отбил към Карлово.

В Карлово той изоставил шестимата афганистански мигранти в центъра на града и се уговорил с тях, че срещу 100 долара ще им реши проблемите с полицията.

Впоследствие в района на Пирдоп обаче мерцедесът му бил спрян, шофьорът бил арестуван, а при обиска в колата  му била открита карта на полицейски служител от Охранителна полиция към СДВР.

След като полицаят е задържан, служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ и полицаи от София и Бургас извършили обиск в апартамент в София и намерили останалите 16 мигранти, превозени от ченгето.

У него е намерен и наркотик. Държал го буден

Междувременно той е изхвърлил част от багажа, но се оказва, че е задигнал по-ценните им вещи. В тайник в тока на обувката му пък,  е открито прахообразно вещество. При разпита Стоянов обяснил, че то го държало буден, за да може за 20 часа да направи поне два курса с мигранти.

В столицата в момента се намират 15 възрастни и едно 10-годишно дете. В Карлово са спипани останалите – шестима мъже на възраст от 15 до 29 г. Всички те възнамерявали да напусна страната и да намерят превоз до държави от Западна Европа.

Според прокуратурата полицаят е взел общо 2000 лева за двата курса, извършени от него. По време на разпитите обяснил, че е бил помолен инцидентно да помогне.

Според прокуратурата той е работел с още трима съучастници.

От тях са установени още двама, а един се издирва. Първоначалните данни обаче сочат за организирана престъпна група за трафик на мигранти, поясни окръжният прокурор на Пловдив.

Подобни статии

Top