Полицейски шеф към абитуриенти: След употреба на алкохол дърветата винаги са победители (ВИДЕО) - DC news

Полицейски шеф към абитуриенти: След употреба на алкохол дърветата винаги са победители (ВИДЕО)

Стартира кампанията на пловдивската полиция за намаляване на жертвите на пътя и дисциплиниране на водачите около баловете

Пред пълна зала в Дома на културата „Борис Христов“ се състоя първата прожекция на късометражната лента „Защо аз?“ на режисьора Христо Порязов. Абитуриенти от няколко училища гледаха филма за дрогиран младеж, който блъска с автомобила си на пешеходна пътека майка с малко дете и ги убива, а последиците от една необмислена постъпка – необратимият поврат на живота и безсилието да бъде върнато времето назад, въздействат дълбоко и карат всеки зрител да се замисли за смисъла на спазването на правилата на пътя.

Инициативата кампанията е на заместник-директора на ОДМВР-Пловдив комисар Радослав Начев, разказа пред присъстващите в залата абитуриенти директорът на пловдивската полиция ст. комисар Васил Костадинов. Той благодари на зрелостниците, че са в залата и ги призова да бъдат адекватни в поведението си на пътя и да си наложат забрана за употреба на алкохол и наркотици, преди да седнат зад волана. „Има ситуации, които и най-добрия шофьор не може да предвиди. Затова са тези правила, които трябва да се спазват на пътя“, подчерта пред дванайсетокласниците ст. комисар Костадинов.

„9 години съм работил в Пътна полиция и съм се нагледал на най различни ситуации на пътя. При младите хора действа самонадеяността, но когато инцидента настъпи, случилото се е необратимо“, посочи зам.-директорът на полицията под тепетата комисар Радослав Начев. По думите му филмът „Защо аз?“ ще покаже какво е въздействието на алкохола и наркотиците върху поведението на водачите.

Пред журналисти преди прожекцията той изнесе данни за катастрофите, станали на пътя през последните пет години. Установени са близо 7000 водачи, които шофират под влиянието на алкохол и дрога на територията на Пловдив. В 7 от случаите при управление след употреба на алкохол има загинали, а в един от случаите след употреба на наркотици също има загинали лица. „Последиците са хиляди. И за това с този филм искаме да минимизираме последиците, които възникват при нарушения на правилата за движение по пътищата. Много от зрелостниците вече имат свидетелства за правоуправление,  а по време на абитуриентските празници, които са свързани с употреба на алкохол те проявяват лекомислие, че това на тях няма да им се случи. Затова искаме да им покажем този филм“, изтъкна комисар Начев.

„В интерес на истината спирането от полицай е най-малкото нещо, което може да им се случи, защото статистиката показва, че ако не срещнат полицай, срещат дърво и в 80-90% от случаите дърветата винаги излизат победители, като имаме злощастен край“, коментира още зам.-директкорът на ОДМВР-Пловдив.

Самият автор Христо Порязов сподели, че е много развълнуван. Той бил провокиран от история, която се е случила преди 12-13 години. „Бях изключително възмутен и единственото, което можех да направя като превенция за останалите, беше да направя този филм“, призна той. Според Порязов Пловдив е първият град, в който ще се прожектира лентата в продължение на три дни. След това филмът ще бъде прожектиран също в София и други градове на страната.

На събитието присъстваха също началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Костадин Костов, зам.-кметът Тодор Чонов и началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова.

Подобни статии

Top