Полицията и пожарната в Пазарджик с мерки за безопасността на учениците

Предвиждат се проверки на заведенията за недопускане на малолетни и непълнолетни, проверява се пътната сигнализация

Започва новата учебна година! Този момент е очакван с трепет от децата, техните родители и преподаватели. В областна дирекция на МВР и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик тече подготовка още от началото на месец септември.

Представители на двете структури проведоха организационни срещи с представители на РУО-Пазарджик с директорите на училища и детски градини от целия регион. Инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“, съвместно с екипи на полицията, са извършили проверки на сградите на училищата. Акцентът е върху обезпечеността с изправни уреди за пожарогасене, наличието на свободни подходи към изходите за евакуация, инструктаж на директори и преподаватели за действия при пожар и бедствени ситуации.

С особено внимание полицейските и младши-полицейските инспектори от териториалната полиция подхождат към инструктажите за осъществяване на стриктен пропускателен режим, изправността на средствата за видеонаблюдение там, където са вече изградени. Целта е да се утвърди  активна комуникация с директори и преподаватели по възникнали въпроси относно безопасността на децата.

През цялата година са предвидени регулярни проверки на питейните и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни без придружител след 22 часа, както и за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия и алкохол на децата. В първите няколко седмици от учебната година присъствието униформени и цивилни полицаи ще бъде по-осезаемо, с цел недопускане на инциденти с ученици, които идват или си отиват от училище.

Контрол върху районите край училищата и училищните двороме за недопускане на продажба на дрога

В обхвата на полицейските проверки са районите на училищните дворове и местата около тях за наличието на лица притежаващи или извършващи търговия с наркотици. Личният състав на охранителна, пътна и криминална полиция ще вземе активно участие в тези мероприятия.

Служители на сектор „Пътна полиция” и районните управления в Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Велинград и Септември, съвместно с представители на общините извършват огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения. Там, където се констатират нередности или пропуски, незабавно се предприемат мерки за тяхното отстраняване.

Стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя !”.

Седмицата в периода от 15.09.2021 г. до 22.09.2021 г. е определена за „Седмица на превенцията на детската пътна безопасност”. Тя ще протече под надслов „Лесно е да спасиш живот ! Просто спазвай правилата !”. За периода на провеждането й ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на училища с най-голямо натоварване на движението около тях, приоритетно в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците от страна  водачите. Ще се извършва регулиране на движението на моторни превозни средства и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

Решаваща роля за безопасността на децата все пак имат родителите, които да им припомнят основните правила за безопасно движение на децата като пешеходци.

Ръководствата на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик пожелават на всички ученици, родители и учители успешно начало на Новата учебна 2021-2022 година ! Нека всички се обединим около желанието да осигурим по-сигурна и спокойна среда за нашите деца!

Подобни статии

Top