Полицията подхвана таксиметровите фирми от Пловдив и региона

546 водачи са проверени само за седмица, констатирани са 127 нарушения

Служители на отдел „Икономическа полиция“ проверяват таксиметровите компании в Пловдив и региона, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Акцията е стартирала в началото на месеца със заповед на директора на ОД МВР – Пловдив старши комисар Йордан Рогачев, а действията се осъществяват съвместно с представители на Териториална дирекция на НАП и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Очаква се в обхвата на специализираните инспекции да влязат повече от 250 юридически лица, регистрирани в сферата на таксиметровите услуги.

До момента са констатирани различни нарушения, по които е взето съответното отношение от  контролните институции. При проверка на едно от дружествата е установено, че декларираният служебен адрес в Пловдив е недействителен, а управителят е декларирал несъществуващ телефонен номер за контакт.

Освен контрол върху законосъобразността на дейността на самите фирми, ОДМВР – Пловдив проверяват и шофьорите, осъществяващи таксиметров превоз: като в рамките на изминалата седмица полицейските служители са проверили общо 546 таксиметрови водачи.

За констатирани 127 нарушения на Закона за движение по пътищата са съставени 47 акта и 62 глоби с фиш. Преобладават случаите на неправилно спиране, паркиране или престой – 55. Един шофьор е бил под въздействие на наркотични вещества, 19 – без  обезопасителни колани, 16 са използвали неправилно мобилни телефони по време на движение, а 2 са преминали на забраняващ сигнал на светофарната уредба. От автомобилите – 5 са били технически неизправни, а 3 – с неработещи светлини. Установени са и 4 нередности на пътните документи, както и 2 нарушения на Кодекса за застраховането.

Подобни статии

Top