Полицията проверява нов сигнал за питбули, отглеждани за бой в Пловдив

Кучетата са на бившия полицай Иван Иванов, който веднъж вече беше осъден за организиране на кучешки боеве

Полицията в Пловдив проверява нов сигнал за питбули, отглеждани за незаконни боеве. Кучетата са на бившия полицай Иван Иванов, който вече е осъден условно за развъждане на бойни животни, съобщи bTV .

Иванов заяви, че обича питбулите си и категорично отрече, че ги отглежда, за да ги изпрати на ринга.

Той отгледа 30 питбула в индустриалната зона на Пловдив. Те денонощно са вързани с вериги. Това разказа източник, пожелал анонимност и показа снимки и видеа пред bTV.

„Целите бяха покрити с рани, белези. На някои им липсваха устата, ушите. Бяха в ужасно състояние. Недохранени са. Очевидно тези кучета също са били ползвани за боеве, тъй като бяха просто в покъртително състояние, изнемощели“, разказа човекът, пожелал анонимност.

Повечето кучета са на двора, само някои живеят в сградата на бившата фабрика за ресторантско оборудване.

„Нарочно са държани гладни, в полуживо състояние, за да могат по-силните кучета да се упражняват върху тях, за да може да участват в боеве“, казва източникът.

Собственикът Иван Иванов е категоричен, че животните не са за боеве. „Това са спортни кучета, имам регистриран развъдник, всяко едно куче има чип. Ваксинирани са“, твърди той пред камерата ни.

Казва, че е несправедливо осъден и, че хобито му да отглежда кучета не е престъпление.

„Няма такова нещо. Още повече, аз имам присъда за такова нещо. И аз трябва да съм най-големия идиот на света, за да го правя. Но аз ги обичам тях. И в съда съм го казал. Обичам ги повече от децата ми“, твърди Иванов.

Полиция и експерти от агенцията по храните днес влязоха в имота. До момента не са констатирали нарушения.

Проверката по случая трябва да приключи до месец.

Припомняме, че Иван Иванов и синът му Константин Иванов вече получиха веднъж условни присъди за това, че са отглеждали и тренираби животните за боеве, в периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. За бащата наказанието бе две години условно с четири години изпитателен срок и  глоба от 4 000 лева, а на сина бе наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ условно с три години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева.

Питбулите, използвани за боеве край Пловдив, стават собственост на държавата

Присъдите бяха потвърдени от Окръжния съд през юли миналата година, а кучетата бяха иззети в полза на държавата и дълго време след това бяха оставени в приюта за бездомни животни на общината.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top