Полицията в Пловдив затегна режима за продажба и употреба на пиротехника за празниците

Създадена е организация за засилен контрол по местата, където се продават и използват пиротехнически изделия

За осигуряване на обществения ред и спокойствието на гражданите и недопускане на инциденти, които да помрачат празничното настроение, ОДМВР Пловдив е предприела редица мерки. Създадена е организация по извършването на проверки в лицензираните търговски обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия. Предприети са действия за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение.

При  констатиране на такива случаи ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата. ОДМВР Пловдив призова гражданите и гостите на областта да спазват законите и разпоредбите на общините в Пловдивска област.

Всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за наранявания и имуществени вреди, настъпили вследствие употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички.

Пиротехническите изделия не са невинна играчка

От полицията припомнят, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а общоопасни средства, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия. Те са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците, които съхраняват и продават увеселителни пиротехнически изделия, извършват тази дейност само с надлежно издадено разрешение от МВР, като  разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини. Недопустимо е търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията трябва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

1 2

Подобни статии

Top