Полицията задържа двама иманяри в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

Иззети са монети, статуетка и други предмети

Мъж, който носел в себе си металдетектор и негов помощник са задържали в следобедните часове на вчерашния ден служители на Второ РУ, съобщиха от ОДМВР-Пловдив.

Криминалистите разполагали с оперативна информация, че лицата се интересуват от предмети с белези на културно-исторически ценности и ги проверили в близост до часовниковата кула на Сахат тепе. По-възрастният от мъжете – 43-годишен, паркирал в подножието на тепето своя лек автомобил „Нисан терано“, а по-младият извадил от багажника  на колата кирка с дървена дръжка.

Последвала проверка и адресите, обитавани от лицата. В хода на проведените процесуално-следствени действия са иззети 25 броя монети, метална статуетка, 3 броя метални висулки, гривна, медальон, керамична лула, печат с арабски символи и метално менче.

Иманярите са задържани в полицейския арест, а откритите предмети са предоставени за експертиза на специалист в областта на археологията и нумизматиката. След доклад на Окръжна прокуратура Пловдив по случая е започнато досъдебно производство.

Подобни статии

Top