Полицията затяга мерките за безопасност на учениците на пътя и в училище

Започва традиционната акция на полицията“Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.

Акцията ще продължи до края на октомври, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Пловдив. При нея полицейски патрули ще дежурят на най-критичните точки около всички училища и детски градини в Пловдив и областта, като идеята е да се засилят мерките за пътна безопасност на децата и младежите.

В рамките на акцията, съвместно с представители на местната власт, в районите на всички детски и учебни заведения са извършени обследвания на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради, обезопасяване на входовете и др., като за всяка констатирана слабост са дадени съответните писмени предписания.

По време на тържествата за първия учебен ден полицейски служители ще запознаят родители и педагози с риска от пътнотранспортни произшествия с деца и ще отправят конкретни препоръки към тях. Беседи за безопасно поведение на пътя ще бъдат изнесени в детски градини и в началния и гимназиални курсове на училищата – по илюстративен и демонстративен начин и чрез използване на изградени учебни площадки, пред децата ще бъдат представени различни ситуации на пътни злополуки и ще бъдат дадени практически съвети.

Взети са мерки за охрана на децата в училищата

Преди началото на учебната 2019/2020 година полицейските служители са провели срещи с представителите на местната власт, РУО-Пловдив, директори на училища и детски градини, ръководствата на частни охранителни фирми. По време на разговорите са набелязани конкретни мероприятия и са съгласувани съвместните действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността при провеждане на тържествата в районите на детските и учебни заведения.

Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година.

От страна на полицейските инспектори са припомнени начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на Областна дирекция на МВР – Пловдив. Спрямо служителите на частните охранителни фирми е предвидено изискване да следят с повишено внимание за лица със съмнително поведение в и около охраняваните обекти, като е определен и редът за подаване на сигналите за констатирани противообществени прояви.

Подобни статии

Top