Полицията затяга мерките за празниците, ще следят мотористите за гонки

МВР отново ще бъде накрак заради предстоящите три почивни дни.

Това съобщиха на брифинг преди минути началникът на „Охранителна полиция“ – комисар Веселин Младенов, шефът на „Пътна полиция“ в ГДНП – комисар Звезделин Колев, комисар Радослав Стойнев – началник на отдел „Охранителна полиция“, СДВР, и комисар Любомир Костадинов – заместник-началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР.

„Все още са в сила ограниченията за влизане и излизане в областните градове – основанията са труд, здравословни причини, грижи за близък или снабдяване със стоки“, това съобщи комисар Веселин Младенов.  Той оповести данни за проверките на КПП-та досега, свързани с несъответствия на данните в тях. По думите му над 200 са КПП-та в столицата и областните градове.

„От общо 55 000 проверени декларации, в 3400 са установени несъответствия, при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В 466 от тях, са посочени неверни данни, тъй като деклараторите са регистрирани в Бюрата по труда“, посочи комисар Младенов. Той допълни, че са образувани над 1300 досъдебни производства, като 1287 от тях са за неспазване на наложените противоепидемичните мерки.

„Около 200 са досъдебните производства за подаване на неверни данни в декларациите, съставени са 19 262 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, а от тях 14 628 са за неносене на маски“, допълни Младенов. Само за вчера в столицата са съставени 105 акта за липса на маски, уточни той.

Ще следят изкъсо мотористите за гонки и всякакви други нарушения

От „Охранителна полиция“ пък се оплакаха, че хората са започнали да не спазват мерките. Затова целият състав на СДВР например, ще бъде ангажиран със спазването на противоепидемичните мерки на КПП-та, парковете и градинките. 21 са актовете, наложени за неносене на маски в парковете в София. От началото на епидемията актовете в столицата са 2400, а само вчера – 105 са глобени за това нарушение.

Във връзка с предстоящите празници стартира акция срещу мотористите на пътя. Тя ще продължи от утре – 1 май, до 13 май, съобщи шефът на „Пътна полиция“ в ГДНП – комисар Звезделин Колев. По думите му служителите на Пътна полиция ще са ангажирани с проверки на КПП-та в София и областните градове, за да не се допуска безпричинно преминаване и пътуване.

Проверките ще бъдат насочени също към водачите с рисково поведение. Полицейските екипи ще следят за  неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство и неправоспособни водачи. „Ще бъде засилен контролът с технически средства за контрол на скоростта, тъй като това са основните причини за настъпване на тежките катастрофи“, посочи комисар Колев.

Мотористите пък ще бъдат проверявани за правоспособност, регистрация на моторите, състояние и видимост на табелата с регистрационен номер, ползване на защитни каски от водачите и пътниците. Това ще става най-вече на КПП-та, тъй като са зачестили инцидентите на пътя с мотори.

1 2

Подобни статии

Top