Полк. Невяна Митева вероятно ще бъде кандидат за вицепрезидент с проф. Анастас Герджиков - DC news

Полк. Невяна Митева вероятно ще бъде кандидат за вицепрезидент с проф. Анастас Герджиков

Тя е съпруга на ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив

Полковник Невяна Митева може да е кандидатът за вицепремиер заедно с професор Анастас Герджиков. Според източници на изданието „Mediapool” най-вероятно тя ще да бъде обявена утре по време на създаването на Инициативен комитет, който ще издигне ректора на софийския университет като кандидат за президентските избори на 14 ноември.

Официално номинацията на кандидат-президентската двойка ще бъде издигната от инициативен комитет тази неделя. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък обяви, че от партията застават зад ректора на Софийския университет. По думите му това е един човек, който би могъл да обединява нацията.

Невяна Митева е служила като пиар специалист във ВВС, както и като специалист човешки ресурси в централата на ВВС. Тя е шампион по плуване. Участвала е в Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. в женска щафета 4х100м., стига до финал и завършва на шеста позиция. Има над 120 медала, купи и отличия. Съпругът ѝ е бригаден генерал Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещ може да се кандидатира за президент, вицепрезидент на републиката или за друга изборна длъжност. Ако е издигнат от партия или коалиция – той бива уволнен без предизвестие от деня на регистрацията му за участие във вота. Ако обаче е издигнат от инициативен комитет, какъвто най-вероятно ще е случаят на Митева – уволнение няма, а военният излиза в неплатен отпуск, ако бъде избран за поста и се връща във въоръжените сили след края на мандата.

Припомняме, че преди два дни ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герждиков обяви, че ще се кандидатира за президент.

Снимка: dobrudjabg.com
Top