Половин час отнема получаването на ПИК в НАП-Пловдив (СНИМКИ)

По около 300 души на ден получават ПИК в пловдивската данъчна дирекция

Минимум половин час отнема изваждането на Персонален идентификационен код (ПИК) от НАП – Пловдив. Това установи репортерска проверка на място в териториалната данъчна дирекция под тепетата, която се намира на ул. „Скопие“ в Кючука. Особено през последните няколко дни, които остават до подаване на данъчните декларации за доходите на физически лица, опашките пред дирекцията са големи на фона на пандемията от коронавирус, а мераклиите за изваждането на код – доста.

Ако искате все пак да си извадите ПИК, който ще ви помогне оттук нататък за безпроблемния ви достъп до масивите на приходната агенция, които касаят вас, доходите, данъците и здравните ви осигуровки, както и осигурителния ви статус, въоръжете се с търпение и се наредете на опашката пред централния вход на НАП-Пловдив. Служителите на дирекцията съветват това да става в следобедните часове, когато няма много желаещи за тази услуга. В сутрешните обаче, опашката пред вратата на дирекция наброява поне 20-25 души, видя репортер на DCNEWS.

Хората са изнервени, не знаят какво трябва да направят и питат охранителите на входа, които пък ги насочват любезно да си попълнят необходимото заявление, което трябва да подадат и да си вземат номерче, с което после ще ги повикат на съответното гише в салона на втория етаж.

И започва чакането отвън.

Стоите си в компанията на доста хора, 70-80% от които искат да направят същото като вас. Останалите са за подаване на декларации на място или пък за някаква друга услуга. Всеки стиска в ръката си номерчето, с което трябва да влезе. Проблемът е обаче, че таблото, на което чакащият трябва да види кога му идва реда, е във фоайето на сградата, а опашката – отвън. Видимостта не е кой знае каква, а охраната не винаги съобщава на кой му е дошъл реда. Освен това чакащите изобщо не са на необходимото разстояние един от друг, а се тълпят, за да могат да видят кога трябва да влязат. Оказва се, че информационно табло на входа на дирекцията не можело да се сложи заради атмосферните условия.

След около 20 минути чакане, в които влиза и попълването на заявлението за ПИК, най-накрая на таблото светва вашият номер и влизате. Насочват ви към втория етаж, където работят пет гишета, занимаващи се само с издаване на персоналния идентификационен код.

Тук чакащите пред гишетата се шегуват, че всеки чака последния момент, защото крайният срок за подаване на данъчни декларации за доходи на физически лица изтича на 30 април. За разлика от останалите крайни срокове, този не е удължен и това напряга не само потребителите, но и служителите. Оказва се, че ежедневно около 300 души идват, за да си направят ПИК. Само за вчера броят им е бил 282-ма, съобщиха от пресслужбата на пловдивската дирекция.

Прави впечатление, че на входа се тълпят и доста пенсионери.

Така и не става ясно обаче, защо и те чакат за ПИК. Хората са объркани, тъй като повечето от тях нямат електронни пощи, нито достъп до компютър. Но се надяват, след като го получат, децата и внуците им да помогнат за ползването на важния код. Някои от тях казват, че получават наеми и ги декларират. Другите просто са чули, че трябва да имат ПИК.

„Дошъл съм днес на място, за да си извадя ПИК, но смятам това да ми е за последно. Надявам се да не стъпя повече в дирекцията, а всичко да правя през компютъра“, обясни пред репортер на DCNEWS един от чакащите пловдивчани. Той не е пенсионер, а работи на няколко места и досега е подавал декларация по пощата.

Млада жена пък сподели, че като всички, е чакала до последно, но се надява след днешната опашка, повече да не виси пред НАП, освен ако не се налага да идва лично.

1 2

Подобни статии

Top