Половината площад на Пловдив с бетонови блокчета, хората не ги искат

С изкуствени бетонови блокчета земелрок ще бъде покрит в по-голямата си част площад „Централен“ в Пловдив.

За форумната част е определен светъл гранит, а античните улици ще бъдат запазени с автентичните сиенитови плочи. Разположени във верижен план антични магазини пък ще изпъкнат в няколко нюанса на розовото.  Това стана ясно по време на представянето пред граждани на идейния проект за реконструкция на центъра на града под тепетата.

Настилката на пловдивския площад предизвика дебат в залата.

Много са парите,  за да бъде покрит центъра с цимент!, възмутиха се част от десетките граждани, които бяха дошли, за да чуят идеите на градската управа за визията на емблематичното за Пловдив място.

Не искаме бетон, направете целия площад с гранитни плочи, реагираха пловдивчани.

Някои дори предложиха вместо бетоновите блокове, в площадната настилка да бъдат вложени премахнатите павета след ремонта на булевардите „Васил Априлов“ и „Марица“.

„Аз няма да си позволя да взема такова управленско решение и да покрия площада на Пловдив с паваж. Нашият град не заслужава това“, възмути се на свой ред и кметът Иван Тотев.

Пред гражданите Тотев обясни, че проектът е с ограничен бюджет и общината няма как да си позволи да покрие целия площад с гранит. По думите му цялата площ, която ще се реконструира е  общо 38 декара. От тях 70-80 % ще бъдат гранитни плочи.

„Правим система от преливащи се пространства, като основната ни цел е да подчертаем Форума“, каза още Тотев.

Част от изказванията бяха насочени към това, че този проект взима голяма част от свободната площ в центъра на града.  Те настояха да се намали и пространството, отредено за паркинг пред хотела в центъра.

 

Площад „Централен“ последно е реконструиран през 70-те години на миналия век. Идеята на новата визия е да обедини античната архитектура на Пловдив със съвременни конструктивни решения. Обхватът на проекта на север включва Одеона и главната улица, западно -Цар Симеоновата градина, на юг- Военния клуб и сградата на бившия Партиен дом, а източно достига до главния булевард „Цар Борис III Обединител“.

Проектантско решение е като символ на града да бъде издигната пластика, изградена от самоносеща се метална мрежа, която да осъществи входа от главната улица към площада, каза арх. Румяна Пройкова, автор на идейния проект за ключовото градско пространство.

 

Подобни статии

Top