Положиха основния камък на нов храм в Стария град (СНИМКИ/ВИДЕО/АУДИО)

Митрополит Николай, кметът на Пловдив Здравко Димитров и ктиторът Георги Гергов поведоха церемонията

Положиха основния камък на новия храм „Свети Архангели“, защото на това място в зоната  е имало стар храм със същото име. Храмът ще се помещава навръх Джамбаз тепе до сградата на някогашното Гръцко училище, която в момента е собственост на Пловдивската митрополия. Преди церемонията Пловдивският митрополит Николай заяви, че въпреки многото пречки и злите сили, действали срещу построяването на новия храм, начинанието тръгва днес. Един от свещениците пък прочете писмо от името на пловдивския клир с обещанието, че всеки ще даде своя дан.

Публикувахте от DCnews Новини от Пловдив и региона в Вторник, 1 септември 2020 г.

Основният камък бе положен в урна, заедно с икона, кръст и символично строително разрешение, подписано от името на митрополита, кмета Здравко Димитров и ктитора – Георги Гергов, а дядо Николай благослови присъстващите, сред които и десетки богомолци, под звуците на Многая лета.

Церемонията бе предшествана от литийно шествие.

Пред журналисти след церемонията кметът Димитров заяви, че Общината е обжалвала решението на Административния съд за ПУП-а на новия храм. По думите му днешната церемония е само по полагане на основен камък и още не е строителство, но той призна, че е дал разрешение на владиката, който му се е помолил с надеждата да започнат работа в хубаво време.

Кметът пренесе лично сам камъка, който бе положен в основите на новия храм, като обясни, че това е обет, който е дал преди време. Храмът първоначално трябвало да бъде построен на Младежкия хълм (Джендем тепе) и да бъде посветен на Св. Апостол Ерм. Още тогава Зико обявил, че ако се започне такова начинание, той ще донесе първия камък. „Владиката ме освободи от онзи обет и поех нов – да донеса първия камък за тази църква, която е била разрушена, когато са правили Тунела. Тогава никого не са питали, така че сега възстановяваме всъщност една правда“, допълни градоначалникът.

Димитров беше категоричен, че на това място храм ще има, дори ВАС да потвърди решението на Административния съд за отмяната на подробния устройствен план. „Тук е имало разрешение за сладкарница, какво по-хубаво от храм?“, заключи той, но добави, че общината ще се съобрази с всички законови изисквания.

Чуйте още в аудиофайла:

Подобни статии

Top