Полски театрали канят пловдивчани да участват в спектакъл за ромската култура

Полската театрална компания ‘Living Space Theatre’ кани пловдивчани и гостите на града  да се включат  в поредица танцови и актьорски  уъркшопи на 6, 7 и 8 август.

Записването в тях дава възможност на участниците да станат част и от спектакъла на ‘Living Space Theatre’  озаглавен „Kaj Dzias“, който ще се представи на 9 и 10 август, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Уъркшопите са предназначени за любители и професионалисти, с интерес към театър, танц, пеене, импровизация, съчетаване на глас с движение, но преди всичко – отворени за нови преживявания.

Не е необходим предишен опит с театрални или танцови форми. Те са безплатни и ще се провеждат от 16.00 до 19.00 часа в СКЛАД от 6-и до 8-и август с предварителна регистрация на имейл: neli.blagova@plovdiv2019.eu.

По време на обучението режисьорът Якуб Маргошяк и хореографите Гжегож Лабуда и Ана Микула ще запознаят участниците със специфики на ромската песен и танц, които ще бъдат изиграни в пърформанса „Kaj Dzias“ на 9 и 10 август Пост-културна сцена от 19.00 часа, ул. „Йоаким Груев“ 36.

„Kaj Dzias“ е вдъхновен от културатата на полските роми. Спектакълът е представян до момента в повече от 10 полски града.

В рамките на един час публиката ще може да види колоритен колаж от музика, песни, танци и текстове за цигани, съчетани с историите на изпълнителите и пътуването, неизбежна част от историята и живота на ромите.

Музиката е дело на Изабела Плахта (цигулка), Корнел Уриаш (акордеон) и Милош Поточни (китара). Костюми и сценография: Магдалена Пав и Малгожата Чихон.

Спектакълът е номиниран за наградата в полската класация „The Best Off” в категория за най-добро представление на независими театри. Входът за представленията също е свободен.

Top