Полусрутеният склад от бул. „Христо Ботев“ и ул. „Авксентий Велешки“ няма да се събаря

До дни затварят част от булеварда край опасната сграда с цел сигурност

Оставеният на самотек и полусрутил се под напора на времето склад на ъгъла на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Авксентий Велешки“ засега няма да се бута. Това стана ясно след среща на кмета Здравко Димитров, културния зам.-министър Амелия Гешева, зам.-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, собственика на тютюневия склад Пламен Моравенов, предава репортер на DCnews.bg. 

Складът бе определен за събаряне в края на годината, но последваща заповед спря процеса. Днес стана ясно, че причината е внесен директно в министерството на културата иска от пловдивската архитектка Петкана Бакалова складът да получи статут на културна ценност.

Самата сграда не е паметник на културата, но попада в охранителната зона на тютюневия град. По закон всеки един гражданин може да се обърне към министерството с подобна инициатива като институцията има срок от три месеца, за да се произнесе.

Тъй като сградата е опасна – по думите на кмета, до края на седмицата, най-късно в началото на следващата седмица ще се затвори едната лента на северното платно на бул. „Христо Ботев“ с цел – да не се срути част от склада и да не пострада някой. Отново с цел безопасност ще се премахне опасната вече ограда, изпопадала върху тротоара назад във времето.

Откъм ул. „Авксентий Велешки“, обаче, движението няма да се пипа, тъй като заради големия тротоар има нужното отстояние.

Инвеститорът, т.е. собственикът на сградата, от своя страна има ангажимент да направи Подробен и работен устройствени планове, да направи пълно заснемани на сградата, за да бъдат интегрирани елементите и особеностите й, представляващи ценност в бъдещия проект.

Подобни статии

Top