Ползваме 5% отстъпка от данъка, ако подадем декларацията за доходите до 31 март

От началото на март близо 14 000 пловдивчани се възползваха от предварително попълнената данъчна декларация

Остават шест дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 31 март. Те трябва да внесат целия размер на данъка за довнасяне до тази дата. Трябва и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП. Оттам препоръчват на потребителите да проверят онлайн за наличието на стари задължения.

Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през  Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП).

От началото на март близо 14 000 пловдивчани се възползваха от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2021 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем – при отдаване на имот на юридически лица.

Включени  са също доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца. В декларацията влизат също и данните за ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, съветват от НАП.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 3 май 2022 г. Причината са почивните дни около Деня на труда. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата,  да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП – https://nra.bg/ или на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

Подобни статии

Top