Помните ли 11 септември 2001-ва? 19 години от 4-те самоубийствени атентата на „Ал-Кайда“

Загиват 2 974 души от 90 държави

19 години се навършват от четирите самоубийствени атентата, станали на 11 септември 2001 г. в САЩ. Първи бяха кулите-близнаци, последвани от още две атаки – над Пентагона и в откритото поле на Пенсилвания, преди последният самолет да достигне Вашингтон.

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях във двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, като за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Хиляди загинаха при този атентат.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи – 246 – на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 – в кулите в Ню Йорк и на земята, и 125 – в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. Всички жертви са цивилни лица освен 55-те военни, убити в Пентагона. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасители.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век.

Те повлияват силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал-Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите Ал-Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. Възстановяването на Световния търговски център се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно вида на новите сгради и тяхната конструкция.

На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Непосредствено до мемориала през 2013 бе завършен Световния търговски център 1 (Кулата на свободата).

Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г.

На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 г. също бе изграден мемориал.

Снимки: Интернет

Подобни статии

Top