Поне 10 съветника да номинират почетен гражданин на Пловдив решават днес

Нова Наредба ще урежда символиката и отличията на община Пловдив

Предложение за това ще бъде разгледано и гласувано днес на редовната сесия на Общинския съвет под тепетата. Подобна наредба досега не е имало, а символиката и отличията на общината са били уреждани чрез отделни нормативни актове и правилници, обясниха за DCNEWS общински експерти.

Наредбата ще урежда вида и начина на използване на символите и знаците на общината, вида на почетните отличия и звания, които се присъждат от ОбС, символите на града- знаме, девиз, герб, химн и празник, а също и знаците – официален печат и почетна книга на общината.

С наредбата се регламентират също почетните отличия на общината. За първи път се предлага минимум 10 общински съветника да предлагат носители на почетни отличия. Досега предложения можеха да се правят от всеки съветник, но ако наредбата бъде приета във вида, в който се предлага проектът й, номинациите ще се правят поне от десетима старейшини.

Над 100 души пък ще трябва да включват инициативните комитети, които предлагат почетните граждани на Пловдив. Право за предложения ще имат също кметът и председателят на Общинския съвет.

На сесията днес ще бъде гласувано изменение в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост. Ще се актува също старата часовникува кула на Сахат тепе.

Съветниците ще обсъждат и учредяването на безвъзмездно право на строеж за изграждане на Център по растителна системна биология и биотехнология в пловдивския район „Тракия“.

На сесията ще бъде гласувана и кандидатурата за управител на ДКЦ V на досегашната шефка на поликлиниката д-р Олимпия Литовойска. Тя е единствената, подала документи за участие в конкурса за мениджър на медицинския център.

Подобни статии

Top