Пореден случай на коронавирус в Пловдив, 63 са заразените в страната за денонощие

Пациент се излекува след близо 40 дни интубация

Пореден случай на инфектиран с коронавирус в Пловдив, съобщи днес председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски. С него броят на заразените в областта стават 44.

Общо 63 са новите случаи на заразени у нас за денонощието. 46 са новите случаи, открити от вчера вечерта досега. 1234 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, увеличението спрямо вчера е с 5.4%.

25 от новооткритите са настанени в болници. Най-много нови случаи за последните 24 часа са открити в Плевен – 19, като от тях 7 са в завод „Мизия“. Петима са контактните им заразени лица, а 7 от новооткритите заразени са в болница. В София са открити нови 16 случаи. Във Видин са регистрирани 7, в Благоевград – 5, в Бургас – 4, в  Кюстендил и Стара Загора – по трима, а в Силистра двама. В Пловдив, Пазарджик, Перник и Ямбол има по един нов случай.

285 души са настанени в болници в страната с инфекцията, а активните случаи са 983. Пациентите на интензивно лечение са 41. Най-голям е броят на заразените в София – 639, 149 от тях са в болница, а 27 са в интензивни отделения.

Два нови случая на заразени деца отчете генералът. В Плевен е установено момче на 4 години, а в София – момиче на 12 години. И двете деца са с лека симптоматика и не са в болница.

6 медици са се заразили за денонощието – един санитар в София и петима във Видин 5. 135 са заразените медици досега, техният брой е 11% от всички заразени.

197 души са излекувани от инфекцията. Това са 16% от всички заразени. Четирима са новите излекувани, като трима са от Пирогов. Единият от случаите е на мъж, който е бил интубиран в продължение на 38 дни. Впоследствие е екстубиран и е оздравял, съобщи ген. Мутафчийски. Това е третият интубиран, който е оздравял, уточни той.

54 лица с потвърден COVID-19 са починали. Двама са починалите за денонощието и за тях бе съобщено още вчера. Единият е мъж на 95 години от Инфекциозна болница в столицата. Пациентът е страдал от артериална хипертония и аортна склероза. Другият починал е пациентка на 73 години с карцином на бял дроб и други прилежащи заболявания –  хронична обструктивна белодробна болест и хронична дихателна недостатъчност.

Подобни статии

Top