Поредна престижна класация за Пловдив! - DC news

Поредна престижна класация за Пловдив!

Пловдив е най-добрият град в Европа за арт градска почивка според класация на вестник „Гардиън„.

Вторият по големина град в България е най-старият продължително населен център в Европа. Най-славните му дни са били под владението на римляните, които оставят там мраморен амфитеатър и 200 000 кв. м. мозайка в Епоскопската базилика, която отвори врати отново миналата година след реставрация, продължила две десетилетия, пише „Гардиън“.

Старият град е дом на живописни сгради от 19-и век с издадени горни етажи, които сякаш се люшкат едни към други. Сред целия този антиквариат, има и много модерни арт пространства, сред които галерии,

В застиналата във времето махала „Хаджи Хасан“, например, ромското население все още използва каруци с коне. Градът е раззположен на шест хълма, като най-красивата гледка е от обраслия със зеленина „Бунарджик“, където се намира и типична статуя на съветски войник с автомат.

Почитателите на бавните разходки, трябва да опитат калдъръмените улици на „Капана“. Някога западнал, сега този квартал е превърнат в пешеходна зона с ниски цени. Баровете за крафт бири, кафенета, магазини за обувки и за ръчно изработени стоки са на достъпни цени и напълно непритудени.

Ла Коруня (Испания) и Каунас (Литва) са следващите два града в класацията на „Гардиън“. От изданието са изготвили и класация за най-добри градове за нощен живот, където победители са градовете Лион във Франция и Познан в Полша.

Шампиони в листата за най-добра кухня пък са френският Джион, италианският Триест и хърватската столица Загреб.

Фрайбург в Германия и Вейли в Дания пък са най-подходящите градове за почивка.

Снимка: theguardian.com/Petar Mladenov/Alamy

Подобни статии

Top