Порожанов: С 1 млн.лв. са нараснали приходите от ловен туризъм (СНИМКИ И ВИДЕО)

7,5 милиона лева са приходите от организиран ловен туризъм за България през 2018 година.

Това е с близо 1 млн. лв. повече от предходната година. Това заяви при откриването на специализираната изложба „Природа, лов, риболов“ в Пловдив министърът на земеделието и горите Румен Порожанов.

По думите му за една година броят на ловците по линия на организирания ловен туризъм е нараснал с близо 1500 души, като през 2018-та те са били 6 900.

Министърът преряза лентата на изложението заедно с областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Той посочи, че на това изложение за първи път се разискват проблеми и се формулират конкретни цели. Един от проблемите, коментирани днес на специален форум, бе африканската чума по свинете, която засегна и много от дивите прасета. На него са били набелязани и спешни мерки за справяне със заразата. 27 диви свине са били регистрирани с тежкото заразно заболяване, съобщиха от Главна дирекция на горите.

Над 130 000 са ловците у нас, съобщи председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев. Той посочи, че тази година ще бъде отбелязана 135-та годишнина на организираното ловно движение в България.

През 2018-та са проверени 72 000 ловци, 6 000 ловни дружинки и 4 000 превозни средства, а това са рекордни проверки спрямо предишни години. Регистрирани са 11 инцидента по време на лов и един смъртен случай.

„България има достойно и безспорно място сред водещите световни ловни дестинации“, каза пък министър Порожанов по време на откриването.  След това той разгледа изложението.

1 2 3

Top