Посланията на кмет и президент под погледа на Майка Родина на площад „Съединение“

Кметът Здравко Димитров: Всяко докосване до Пловдив е среща с най-ценните уроци на Съединението

Съединението на България от 1885 година за нас пловдивчани винаги е въпрос на чест, на достойнство, но и задължение пред съдбините на България. Ние се гордеем, че в трудните за нашия народ моменти, Пловдив е заемал водеща роля в националната ни история.

Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров от трибуната пред паметника на Съединението, обръщайки се към пловдивчани, дошли да споделят празника на едноименния площад.

Актът на Съединението от 6 септември 1885 година е едно безразсъдство, но става първият успешен опит за преодоляване статуквото, наложено от Великите сили. Обявеното в Пловдив Съединение е възприето в Европа като естествен порив на българите в Източна Румелия да се обединят с другите свободни българи. Наричат Съединението „Пловдивската революция“, „безкръвната революция“. А обяснението е в думите на народния поет Иван Вазов: „Съединението беше извършено най-напред в умовете и сърцата на всички българи“, каза още Димитров.

Градоначалникът не пропусна да подчертае, че историците изтъкват и единството на цялото българско общество.

Пловдивчани жертват своя статут на столичани, за да бъдат българи. Хиляди ученици и студенти от цяла Европа се записват доброволци. Българският държавен глава, министри, депутати, целият интелектуален елит се изправят в защита на Съединението. Офицерите и войниците от младата Българска армия остават верни на своята клетва пред Майка България. Благословен е този народ, чийто водачи в най-трудния момент са на Нивото на историческия миг.

И още: „А ние, пловдивчани, днес с чисто сърце и чувство за изпълнен дълг, можем да ви приветстваме с „Добре дошли“ на Празника на нашия град, който изграждаме като водещ индустриален и духовен център на страната, с богато културно-историческо минало, съвременна инфраструктура и с визия за бъдещето. Всяко докосване до Пловдив е среща с най-ценните уроци на Съединението и най- съкровените изяви на българския дух. Честит празник, българи, честит празник, пловдивчани!

1 2

Подобни статии

Top