Посланикът на Велобритания е в Пловдив, обясни за Брекзит СНИМКИ

Около 15 000 британци живеят постоянно в България

До края на декември 2020 година промените от Брекзит няма да се усетят съществено. Това заяви британският посланик Ема Хопкинс при срещата си с пловдивския бизнес днес, предаде репортер на DCnews.bg. 

„На 31 януари Обединеното кралство ще напусне Европейската общност и поради големия брой британски граждани в България ние бихме искали да се срещнем с тях и да обсъдим какви ще бъдат последиците от това. В следващата една година не се очакват големи промени, защото ще се намираме в преходен период. След края на декември 2020 година, обаче, се очакват изменения. Имаме 11 месеца да преговори, надявам се те да приключат с широкообхватно и съдържателно споразумение за партньорство в сектора на търговията и на сигурността“, коментира тя. По думите й официалните разговори ще започнат най-вероятно в началото на месец март, а като цяло позицията на Лондон e за нулеви тарифи и бариери.

По информация на UK посолството в България живеят постоянно около 15 000 британци, близо 50 000 пък притежават собственост и пребивават в страната ни за известни периоди от време. Отделно – през последните 10 години търговския обмен между Лондон и София се е удвоил, особено що се отнася до ключови сектори като финанси, консултантски услуги и IT.

Ема Хопкинс е в града под тепетата за първото т.н. гостуващо посолство по повод 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Великобритания. Тази сутрин тя е провела разговори с кмета Здравко Димитров, предстоят й срещи с представителите на пловдивската бизнес общност, посещение в пловдивско училище и среща с британски граждани, живеещи на територията на Пловдив и областта.

Подобни статии

Top