Посланици питат за ЕСК 2019 в Столипиново (СНИМКИ И ВИДЕО)

Дипломатите се интересуваха как се изпълнява мотото „Заедно“

Швейцарски посланици, чиито мисии са в околните балкански държави, питаха в Столипиново какво се прави в квартала по повод избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Ръководителят на дипломатическата мисия в София Денис Кнобел и колегите му от Албания, Македония, Косово и Сърбия, се поинтересуваха какво прави общината, за да изпълни мотото „Заедно“, с което е спечелила инициативата.

„Днес от кмета Иван Тотев научихме, че Пловдив ще е Европейска столица на културата и че мотото е „Заедно“. Усеща ли се това в Столипиново?“, запита един от дипломатите. Представителка на общината отговори, че и в мултиетническия квартал вече усещали това, като водели децата от детските градини и училищата в различни културни институции в града под тепетата.

Пратениците на Швейцария, бяха на гости на детска градина „Лилия“,

която се намира в сърцето на гетото. Те участват в Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция и посетиха забавачката, за да проверят как се изпълнява проекта интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Швейцарски посланици на посещение в Столипиново

В детската градина дипломатите бяха посрещнати с хляб, сол и мед от нейни възпитаници, а после се срещнаха с ръководството на градината и майки на деца, които я посещават.

Близо 150 деца ходят в „Лилия“, но посещаемостта не е постоянна. Някои от родителите не пускат децата си, тъй като те самите не са посещавали забавачки, поясни директорката – Севдалина Генчева.

90% от децата излизали с добър български от градината

По думите й 90% от малчуганите, които посещават предучилищните групи успяват да научат български език достатъчно, за да могат да тръгнат на училище. Това обаче било много труден процес, тъй като децата постъпвали в детското заведение без изобщо да знаят български и говорели изцяло на майчин език.

„Повечето хора тук се определят като турци“, поясни Генчева, а един от посланиците я запита дали Турция се намесва и дали поддържа хората в квартала. „Пловдив е побратимен с Истанбул и имаме общи проекти. Турските власти ни помогнаха да реставрираме най-голямата джамия в града – Джумая джамия“, посочи зам.-кметът Георги Титюков.

Дипломатите попитаха и ромските медиатори,

как успяват да примамят децата от гетото в училище и в детската градина. „Трудно е“, оплакаха се медиаторите.  Според тях това, че родителите не са посещавали училище, ги спира да пратят и децата си там.

Роми хвърлиха боклук по швейцарски посланици (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Затова не намират смисъл. Такива родители работят ниско квалифицирана работа, защото нямат образование“, обясниха двамата социални служители. От общината обаче смятат, че работата на медиаторите е много важна и ще настояват за още щатове.

Накрая деца от предучилищните групи в градината поздравиха с хоро и ръченица посланиците, които се снимаха за спомен с присъстващите.

Подобни статии

Top