Последната чакра ни свързва с божественото

Чакрите са енергийни зони, които се образуват по гръбначния стълб.

Всички те трябва да са  балансирани и да са на едно ниво. Когато някоя от чакрите е свръх активна или обратно – е много слаба, тогава там има проблем – човек или прекалено много набляга на нещата, или обратно – сам се блокира, не говори, не споделя. Това обяснява специалистът по измерване на аурата Виктория Цуркан.

Чакрите определят енергийната ни система

Досега ви разказахме за първите четири чакри: основната – земна чакра, втората – пъпна чакра, третата – чакра на слънчевия сплит и четвъртата – сърдечна чакра.

Петата чакра се нарича гърлена.

Тя се намира в гърлото и влияе на споделянето и говора, както и на това, което човек изразява и е насъбрал в себе си, обяснява Виктория Цуркан. Гърлената чакра е много развита при писатели, поети, преподаватели, дизайнери, архитекти, инженери. Като цяло това са хора, които имат свои идеи и търсят начин да ги представят пред останалите и да се себеизразят.

Цветът на гърлената чакра е син. Тя е свързана с творчеството. Ако оранжевата, пъпна чакра съчетава творчество, физика, ум и движение, синята гърлена чакра кара човек да начертае, напише и изрази това, което чувства и мисли на по-високо ниво.

Синята енергийна зона се намира в гърлото, на нивото на сливиците и шията. Всичко, което се намира на това равнище, се влияе от тази чакра – щитовидната жлеза, гръклянът, задната част на шията, ушите, говорният апарат, трахеята, бронхите, горната част на белите дробове. На психологическо ниво тя е център на речта, общуването и себеизразяването.

Девизът на тази чакра е „Аз говоря“. Тя дава възможност на човека наистина да изрази това, което мисли. Тази чакра се развива в периода от 28 до 35 години. Тогава човек вече има достатъчно опит, за да стане ръководител, управител, началник, директор. В тези години той вече е минал през почти всичко и започва да се себеизразява.

Има хора, които през целия си живот не споделят, не говорят, задържат в себе си чувствата и мислите си, не изразяват своята емоция. След време тези хора може да имат проблем с щитовидната жлеза или с някакъв друг орган, защото тази енергия не е излязла, тя е била задържана от тях. Но понякога ако хората говорят прекалено много, те също не изразяват това, което чувстват.

Гърлената чакра е много развита при поетите. Те намират как да изразят точно това, което  чувстват вътре в себе си.

При много хора с тази чакра създава проблеми, защото много от тях, особено жените, задържат в себе си, не споделят, оставят някои неща дълбоко в душата си. Същото е и при мъжете, които се срамуват да излязат и да говорят пред другите хора. Когато се активира тази чакра, човек започва да става по-комуникативен, по-смел, по-изразителен и да общува по-лесно с останалите хора.

Мантрата на гърлената чакра е „Хам“ и повтарянето на тази комбинация от звуци я зарежда. Нотата на синята чакра е „Сол“, стихията й – Етер, а планетата, на която е подвластна – Юпитер.

Енергията на тази чакра е мъжка – Ян. Цветът й е светлосин, а минералите, които я зареждат са аквамарин, светлосин топаз, светлосин ахат, тюркоаз, халцедон, опал и перли.

Когато носим съответния минерал под формата на огърлица, е добре камъкът да бъде по-близо до съответната чакра. Ако е сърдечната, той трябва да е на нивото на сърцето. Мъжете например, рядко си слагат огърлици или колиета с минерали, но биха могли да поставят само необходимия минерал на гърлото си, докато гледат телевизия или почиват, за да зареждат от време на време тази чакра.

Храните, които са подходящи за гърлената чакра са синя и черна боровинка, слива, грозде, къпини. Ароматите и билките на гърлената чакра са лайка, хвойна, бор, салвия, мушкато, бергамот, сандал, градински чай, евквалипт, зюмбюл.

Шестата чакра се намира между веждите.

1 2

Подобни статии

Top