Последният от четирите Духовни маршрути в Пловдив

Водач ще бъде журналистът и университетски преподавател Младен Влашки

Последният, четвърти от „Духовните маршрути в Пловдив 2021“ ще се проведе днес. Те са организирани от издателство „Летера“. Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2021 година.

Маршрут IV (Литература)

„ПЛОВДИВСКИ АМАРКОРД“ (Мемоари за Пловдив)

2 октомври (събота), 10:30 ч.

СБОРЕН ПУНКТ: пл. „Цар Калоян“ (Орта Мезар)

ВОДАЧ: доц. д-р МЛАДЕН ВЛАШКИ – университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург. Публикувал е пет книги, посветени на българската литература и на връзките й с немската култура и литература.

Издател-редактор на литературното списание „Страница“, автор и водещ на предаването за книги и литература „Преге“ по БНР-Пловдив. За своята образователна, литературно-критическа и журналистическа дейност е отличаван с редица национални и други награди.

С участието на актьора ПЕТЪР ТОСКОВ.

Маршрутът съчетава пловдивски пространства и мемоарна проза.

• Начало: площад „Цар Калоян“ – за Орта мезар (спомени на Иван Теофилов, Иван Вълев, Божана Апостолова)
• Пресечката на ул. „Антим I“ с ул. „Христо Г. Данов“ пред Пощенска банка (из Любен Станев „Белите врани“)
• По ул. „Цариброд“ до бившия клуб „Кристал“ (из „Гранд кафе „Кристал“ на Георги Райчевски)
• През хълма „Сахат тепе“ (Данов хълм) в посока бивш „Гроздов пазар“ (Асен Христофоров „Един прашен площад“ и Рашко Сугарев из „Урок по топографска анатомия)
• През площадчето пред РТвЦ (спомени за Дом на изкуствата и печата (бившето кино „Култура“, днес сграда на БНР – Пловдив) и градината до Военния клуб (за неговата сладкарница като ранно средище на пловдивска бохема – спомени на Георги Райчевски) и спомени за улица „Станционна“ (днес „Иван Вазов“, от Любен Станев, Вера Мутафчиева и др.)

Обиколката ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания. Всички посетители трябва да бъдат с предпазни средства.

Подобни статии

Top