Последният ЩАБ за годината, тенденциите са обнадеждаващи

Министърът на здравеопазването: Ще водим битка за живота на всеки един български гражданин!

Кърджали и Монтана са областите с най-ниска заболяваемост в момента; Варна и Сливен са на другия полюс, а именно областите с най-голяма. Все пак огромно разлики в стойностите между регионите към момента не се отчитат, заболяваемостта в страната е 260 на 100 000 души от населението, а целта е тя да падне трайно и стабилно под 200. По този показател България се нарежда на 24 място в Европа и на 5 на Балканския полуостров.

По празниците силно е намалял и натискът в болниците с почти 50%. Това стана ясно по време на последния за годината брифинг на здравния министър и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, предава репортер на DCnews.bg.

Смъртността, обаче, остава на сравнително високи нива – България се нарежда на трето място сред страните от ЕС (след Лихтенщайн и Хърватска) и на първо място сред страните от Балканския полуостров.

Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни струва това, защото жертвите на COVID приближават 8000 души от началото на епидемията, а ние като лекари почти не си спомняме хората, на които сме помогнали, но цял живот живеем със спомена за хората, които сме загубили, коментира по този повод министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Препоръките за празника

Ясно е разписано в заповедта, че на семейни тържества могат да се събират не повече от 15 души. Наблюдавам какво се случва. Опитите да бъде заобиколена заповедта няма да престанат. Разбирам желанието на всички да посрещнат Новата година. Няма нищо лошо в това – и Коледа, и Нова година са празници, на които съпреживяваме нещо ново, което започва. Едва ли има забрана, която може да попречи на човек да съпреживее тази радост. Едва ли има заповед, която да попречи на човек да се събере, да играе и да се напие. Имаше полемика свързана с ресторантите в хотелите и обвинение, по отношение на морала, повече средства и компенсации. Искам да кажа, че в главата ми между думите „морал“ и „пари“ не мога да сложа знак за равенство, заяви още здравният министър.

Ваксинацията

На 4 и 5 януари страната ни очаква следваща доставка на 25 000 дози от ваксините за коронавирус. Този път те ще пристигнат със самолет и ще бъдат дистрибутирани с автомобили до РЗИ-тата. С тях ще продължи първата фаза от плана за ваксинацията, а именно – ваксинацията на медицински работници. Очакванията са тя да приключи през януари.

Добра новина е, че се очаква одобрението на Европейската агенция по лекарствата и по отношение на ваксината на „Модерна“, което ще помогне да се пристъпи и към следващата стъпка от ваксинационния план.

Подобни статии

Top