Последното слънчево затъмнение за годината е днес - DC news

Последното слънчево затъмнение за годината е днес

В нощта на понеделник пък ни чака обилен звезден дъжд

Последното частично слънчево затъмнение през тази година е днес. Луната ще покрие част от Слънцето и ще може да се наблюдава това красиво астрономическо явление.

То ще започне в в 12:57 часа българско време, ще продължи повече от 3 часа и ще бъде видимо само от определени части на Северното полукълбо.

От България затъмнението няма да се вижда.

Най-добре затъмненият слънчев диск ще се вижда над Северния полюс и източните части на Сибир, където  ще бъде покрит до 68%. Пътят му преминава през много държави, сред които Русия, Канада, Гренландия, Китай, Норвегия, Монголия.

Следващото частично слънчево затъмнение ще настъпи на 6 януари 2019 г. и ще бъде видимо в Северния Тихи океан и Североизточна Азия.

Това не е последният астрономически феномен през лятото. В нощта на 13 август ще можем да наблюдаваме обилен „звездопад” – над 100 метеора на час – откъм съзвездието Персей.

Персеидите са годишен метеорен поток, типичен за август (Земята преминава през опашката на кометата Суифт-Тутъл, състояща се от прахови частици). Метеорният поток ще се вижда над България.

Снимка: elnuevodiario.com.ni

Подобни статии

Top