Посрещане-изненада за Лора от Асеновград, която стана първа в Европа по китайски

Младата асеновградчанка спечели едногодишна стипендия за обучение в Китай

Учениците от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ в Пловдив ще посрещнат дванайсетокласничката Лора Тоскова, която постигна безпрецедентен успех за България. Младата асеновградчанка, което се обучава в китайската паралелга на ФЕГ, спечели първо място в Европа и второ в света по китайски език, а също правото на едногодишна стипендия за обучение в Китай.

В началото на октомври Лора замина за Китай, за да участва в заключителния етап на Международното състезание „Китайски езиков мост“, след като през месец април бе избрана да представи страната ни. Това е най-престижното в световен мащаб състезание по китайски език, което се предава по националната телевизия на Китайската народна република. То се проведе в град Кунмин, провинция Юнан и в него взеха участие над 300 състезатели от 99 държави от всички континенти.

На 22 октомври се състоя финалът на състезанието между победителите от различните континенти: България, Северна Корея, Камерун, САЩ и Австралия. Лора изпревари конкурентите от 98 държави по света и зае двете призови позиции – първа в Европа и втора в света.  Тя впечатли журито с езиковите си умения, знанията си за Китай и изящните изпълнения на традиционни китайски танци, които бяха част от репертоара ѝ. Милиони зрители в реално време станаха свидетели на оспорваната конкуренция и превърнаха Лора в истинска телевизионна звезда.

На първо място се класира представителят на Корея. Самата Лора се чувства щастлива и обогатена с безброй много нови преживявания.

Снимки: Фейсбук, Лора Тоскова

Подобни статии

Top