Посрещнаха Тайбе Юсеин и Евелина Николова като герои

Евелина вече гледа към Париж 2024, Тайбе не знае дали ще продължи напред

Бронзовите ни медалистки от Токио 2020 Тайбе Юсеин и Евелина Николова, както и треньорският им щаб, бяха посрещнати като герои на летище София.

Евелина Николова сподели, че гледа с оптимизъм към следващата Олимпиада в Париж след три години. За сметка на това Тайбе Юсеин поиска време, за да помисли преди да се хвърли в ново подобно спортно приключение.

„Едва сега започвам да осъзнавам степента на този медал. 2006 година за първи път влязох в залата. Сега вече на 28 години пътят ми беше много дълъг и много труден, но и с много щастливи моменти, като онзи ден, когато спечелих медала. Париж е съвсем скоро, така че си мисля, че е напълно по силите ми да се боря за олимпийско злато. Очаквания и тежест винаги има към нас. Радвам се, че имам правилните треньори до себе си“, каза Евелина Николова.

Тайбе Юсеин обаче има нужда от почивка и време за размисъл.

„Радостта от спечеления медал е голяма, разочарование има, но то е съвсем малко. Мисля, че така както се получиха нещата е най-добрият възможен начин. В цялостната подготовка ми се отрази тази контузия, а не толкова на състезанието. Мисля си за полуфиналната среща и все повече си давам сметка, че направих това, което можах. Японката беше много добре подготвена за срещата с мен. Не искам да казвам, че продължавам или спирам, не знам. Не знам. Искам да си почина и да видя как ще се чувствам. Три години са и малко, и много. Нямах лукса да падам психически, защото вече се прибрах веднъж от Олимпиада без медал. Сега нямах право“, уточни Тайбе Юсеин.

Треньорът на националния отбор по борба при жените Петър Касабов сподели, че повече е спечелил на Олимпиадата в Токио, колкото е загубил.

Той обаче не пожела да обяви бъдещето си и дали ще продължи да води тима.

„Щастлив съм и съм горд, че съм на родна земя. Когато виждам какво посрещане имаме, разбирам, че е станало нещо приятно и важно. Този медал на Тайбе Юсеин е много изстрадан, радвам се, че въобще успя да се сбори. Тя все още не може да си свива крака на максимална степен. Големи бойци са. Болката не е голяма, но има ограничение и не може да си прави коронното влизане“, заяви Касабов.

Запитан, дали този екип продължава и занапред, Касабов отговори: „Не знам“.

„Сега мисля да си почина, дано да имаме здраве и късмет, ще го мислим в бъдеще. Нека се порадваме на успеха, а бъдещето ще го решаваме в последствие. Имаме млади момичета, но и с опит и се надявам да продължим нагоре, да се трудим. Ние сме едно голямо семейство“, завърши Петър Касабов.

Източник: БНТ, Снимки: БОК, Бончук Андонов, StartPhoto

Подобни статии

Top