Пост-COVID синдром: Що е то и има ли лечение?

Д-р Димитрина Стоянова, пулмолог в МЦ по рехабилитация и спортна медицина: За бремето на  пост-COVID синдрома има лек

Заразявате се с COVID-19, имате щастието да прескочите трапа, дори оздравявате, но нещо не е както преди. Отново търсите медицинска помощ и лекарите ви изненадват с нова диагноза –  пост-COVID синдром или „персистиращ“ COVID. Питате се: „Този ужас няма ли край?“ и се чудите какво ще правите?

Единствената амбулаторна кардио-пулмонарна рехабилитация у нас се провежда в Медицински център по рехабилитация и спортна медицина или по известен като бившия Спортен диспансер в Пловдив. Става въпрос за комплексна пост-COVID рехабилитационна програма, в която участват кардиолози, пулмолози, лекари по физикална медицина и рехабилитация, диетолози, а при необходимост се включват психолози или психиатри. В зависимост от тежестта на състоянието на пациентите програмата е с продължителност 10 и 20 дни, посочи пулмологът д-р Димитрина Стоянова.

Индивидуалната и обществена значимост на пост-COVID синдрома е значителна и се налага навременно откриване на случаите, насочване към съответни специалисти и рехабилитация.  Опитът ни до момента показва, че при пациенти с персистиращи оплаквания след преболедуване от COVID-19 инфекция, дори и при леки форми на заболяването, е необходимо да бъдат консултирани с пулмолог и кардиолог, за да бъдат извършени съответните изследвания за оценка на дихателна и сърдечна функция.

При пациентите с пост-COVID синдром често дори елементарни ежедневни дейности създават трудност, което води до непълноценна грижа за тях самите и семействата им, и от друга страна, индиректно натоварва здравната система и обществото, каза д-р  Стоянова.

Бившият Спортен диспансер успешно провежда рехабилитация на пациенти, преболедували от коронавирус.  Имаме и първите положителни отзиви на  преминали стандартната процедура по физиотерапия и кинезитерапия, които са изключително доволни. Сред тях е 45-годишна пловдивчанка, прекарала инфекцията средно тежко през декември 2020 г. След проведената терапия в центъра лекуващият пулмолог останал възхитен от напредъка във възстановяването, както и от бързия процес на нормализиране функцията на белите дробове, каза д-р Стоянова.

За да запишете консултация с д-р Стоянова, обадете се на регистратурата в Медицински център по рехабилитация и спортна медицина: 032/643-902.

Д-р Стоянова е специалист пулмолог – провежда профилактични прегледи, диагностика и лечение на болести на дихателната система. Освен в МЦ по рехабилитация и спортна медицина практикува и в УМБАЛ „Пълмед“.

Основни прояви на „персистиращ“ COVID:

COVID-19 инфекцията е вирусно заболяване, чиито негативни ефекти върху организма не се ограничават само в периода на остро боледуване, който варира като продължителност и изразеност на симптомите, но могат да продължат седмици и месеци след така нареченото „оздравяване“. Бавните темпове на възвръщане на организма към състоянието му преди болестта, наложиха въвеждането на термина пост-COVID синдром или „персистиращ“ коронавирус. Този феномен на продължителни остатъчни симптоми се наблюдава и при епидемията през 2002-2003 г., причинена от родствен на COVID-19 коронавирус.

1 2

Top