Постъпват дарения под формата на защитни средства за болниците, които ще лекуват COVID-19

За защита на здравните специалисти от Пловдив и областта

Областна администрация получи две дарения на предпазни средства и защитни облекла за медиците и здравните специалисти в Пловдив и областта. Първото е на стойност над 40 хиляди лева, като всеки костюм е на стойност над  100 лева за брой.

„Искам да благодаря на дарителите, които осигуриха защитни гащеризони от най-висок клас са многократна употреба за здравните заведения в Пловдив. Общият брой на дарените защитни костюми е 360. В ситуацията, в която сме в момента, е много важно лекарите да бъдат защитени на работните си места“, коментира областният управител Дани Каназирева. Тя уточни, че костюмите са на английска водеща марка в производство на предпазни облекла и са с едно от най-високите нива на биозащита.  Щабът получи също така още едно дарение, отново от висок клас, 345 броя гащеризони – също за многократно употреба, които предпазват от химикали, радиоактивни и заразни частици. Дарител е професор Илиян Дойков, управител на МБАЛ „Каспела“. И още – дарени са и 500 броя защитни шлемове, които също ще бъдат предоставени за нуждите на здравните заведения. Има дарение по сметката на Университетска болница „Свети Георги“ са преведени като дарение 5 000 лева за изграждане на лабораторията.

„Наистина призовавам всеки, който иска да дари, да се обърне към Областния кризисен щаб. Ние няма как да получаваме пари като дарение, но всеки който има възможност и желае, може да направи дарение под формата на предпазни средства, дезинфектанти и всичко друго нужно, като декларирам, че те ще стигнат до болниците и най-вече до тези пряко ангажирани с обслужването и лечението на пациенти с COVID-19 . Като първите болници са тези, които са определени в графика на Щаба“, каза още Каназирева. Тя уточни, че в момента има запазени костюми до 16,00 часа и призова, ако някой има желание, може да ги закупи и да ги дари, а Областният щаб отново ще ги разпредели според нуждите на здравните заведения в Пловдив и областта.

Подобни статии

Top