Поставиха под карантина шестима онкоболни от Асеновград

Имали контакт със заразена с коронавирус медицинска сестра от КОЦ-Пловдив

Шестима онкоболни от Асеновград бяха поставени под карантина заради близък контакт със заразена с COVID-19 медицинска сестра от Комплексния онкологичен център в Пловдив. Това стана ясно по време на проведения днес кризисен щаб в община Асеновград.

Установено е, че шестимата асеновградчани са били обслужвани от медицинската сестра от КОЦ-Пловдив.  Пациентите  провеждат химиотерапия в Онкодиспансера. Днес (15.05.20 г.) са им връчени предписания за спазване на 14-дневна карантина. Те ще съобщават за състоянието си на личните лекари, обясниха от общината.

Общо 118 са карантинираните към днешна дата в община Асеновград, уточняват от общинската администрация. От тях 71% са в града, а останалите са жители на селата, като най-много са от Боянци – 24.

Няма регистрирани случаи на коронавирус COVID-19 в община Асеновград до момента. През изминалата седмица екипи на РЗИ – Пловдив и РУ – Асеновград извършиха общо 206 броя проверки на лица за спазване на карантинните ограничения и 63 – на обекти с обществено предназначение.

Образувани са 3 преписки за нарушения на карантинните изисквания. За последната седмица са получени общо 7 сигнала – основно за неспазване на ограничителните мерки. Създадена беше организация за своевременно изпращане  заповедите на министъра на здравеопазване по населените места в общината за предприемане на мерки за изпълнението им.

В МБАЛ – Асеновград постепенно се възобновява приемът на пациенти. За COVID-19 са изследвани още 3-ма души от лечебното заведение, чиито проби са отрицателни. В „Медицински център I“ също се възобновява провеждането на консултации и ваксинации.

Подобни статии

Top