Поставиха за първи път в Пловдив специфична колянна протеза (СНИМКИ/ВИДЕО)

49-годишна жена с ревматоиден полиартрит с надежда да проходи

За първи път в Пловдив бе поставена изключително специфична колянна става от типа Rotating hinge endo-model. Ставата бе имплантирана на 49-годишната Милена Тодорова от Пловдив, която страда от тежкото заболяване ревматоиден полиартрит. Подобен тип става се имплантира рядко. В случая става дума за тежко автоимунно заболяване, което разрушава ставите на таза и колената, като това води до цялостно инвалидизиране, а този тип става била единственият изход. Милена Тодорова страда от ревматоиден полиартрит от детска възраст и в резултат на заболяването са засегнати големите й стави и част от гръбнака.

Тежката операция е продължила повече от четири часа и е извършена от д-р Никола Измирлиев и д-р Емил Миланов в ортопедичното отделение на УМБАЛ-Пловдив. Консултант на операцията е бил проф. д-р Владимир Ставрев, който шеф на Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги“ и е национален консултант по ортопедия.

„По принцип тези операции са рутинни – на тазобедрената и колянна става, но сега ставаше дума за доста сериозен случай“, обясни шефът на травматологията в бившата Окръжна болница д-р Емил Миланов. Той посочи, че след поставянето на ставата жената вече е добре.

Проф. Ставрев  разказа, че преди около половин година на Милена е била имплантирана и една тазобедрена става, а предстои да й бъде поставена оперативно още една, както и още една коленна става. Той обясни, че в случая е ставало дума за напълно разрушени връзки към ставата и протезата била такава, че с нея нямало опасност да се стигне до изкълчване на коляното, а жената ще може да проходи. Това обаче ще стане постепенно, след имплантирането и на останалите изкуствени стави.

1 2

Подобни статии

Top