„Потайните“ отиват зад решетките за 4 години, ощетили държавата с близо 1,5 млн.лв.

Внасяли месо и млечни продукти, но укрили ДДС чрез фиктивни фирми

Наказания от по четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим наложи Специализираният наказателен съд на четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел избягване плащането на дължим ДДС от търговска дейност. На всеки от четиримата е наложена конфискация на леки автомобили и на по една втора от идеалната част на недвижимите им имоти.

Участниците в групата са осъществявали легална търговска дейност – внос и търговия с месо и млечни продукти от Холандия, Гърция, Полша, Испания, Германия и Великобритания. За да избегнат установяването и плащането на дължим данък те декларирали продажби на дружества без реална търговска дейност, без офиси, персонал, дълготрайни материални активи – регистрирани на малограмотни и малоимотни лица и непосредствено контролирани от групата. Така участниците минимизирали данъчния резултат от реалната си търговска дейност и ощетили бюджета с близо 1,5 милиона лева.

Престъпната дейност на групата е пресечена през 2012 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Национална полиция“, Областната диракция на МВР-Пловдив, НАП и Специализираната прокуратура. В хода на разследването са извършени десетки експертизи, анализирани са стотици хиляди страници документация, разпитани са огромен брой свидетели.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд. Специализираната прокуратура ще внесе протест по отношение размера на наложените наказания и ще поиска по-тежка присъда за всеки от участниците в престъпната група.

Подобни статии

Top