Потвърдиха 6-годишната присъда за арменеца, прострелял пловдивски охранител

Сергей Харутюнян трябва да изплати и 15 000 лева обезщетение на пострадалия

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на арменския гражданин Сергей Харутюнян, постоянно пребиваващ в България. Той е осъден от  окръжния съд на шест години лишаване от свобода за опит за убийство на портиер на пловдивска дискотека.

Делото в Апелативен съд  е образувано по протест на окръжна прокуратура и пострадалия, които настояват за увеличаване на наказанието. Подсъдимият също е обжалвал присъдата с искане да бъде признат за невинен.

Подсъдимият Харутюнян, е признат за виновен за това, че на 29.07.2018 г. в гр. Пловдив е направил опит умишлено да умъртви Атанас Карастойчев и деянието е извършено предумишлено.

След като подробно анализира доказателствата по делото Пловдивският апелативен съд приема за несъмнено доказано, че Харутюнян е автор на опита за убийство, който е извършил с незаконно притежаван пистолет. Освен това арменецът е осъден да изтърпи и предишна условна присъда от година и три месеца, в изпитателния срок, на която е извършил опита за убийство. Той трябва да изплати и 15 000 лева обезщетение на пострадалия за претърпени морални вреди.

Карастойчев работел в частна охранителна фирма и изпълнявал дейността на портиер на дискотека. Три месеца преди опита за убийство, подсъдимият и негови приятели, паркирали пред входа на заведението с намерение да влязат. Портиерът помолил подсъдимия да премести автомобила си. Той отказал. Бившият ММА шампион Сергей Харутюнян нападнал охранителя. Дошли бодигардове от дискотеката и настанал бой. В резултат на това на двама от приятелите на арменеца били причинени различни по степен наранявания.

На 29.07.2018г., сутринта, Харутюнян причакал Карастойчев пред блока, в който живеел и стрелял по него с пистолет. Ранил го в двата крака и избягал. Пострадалият позвънил на 112 за помощ. По походката и външния вид на отдалечаващия се стрелец разпознал лицето, с което се сбили преди време пред дискотеката. Арменецът бил арестуван на Слънчев бряг. По телефон, открит в автомобила, и по косата му са открити частици,  полепнали от изстрелите с пистолет. Съдът приема в мотивите си, че записите от камерите в хотела опровергават твърдението му, че цялата нощ на 28 срещу 29 юли бил на морето. Освен това е регистрирано движение на колата му по пътя от Бургас до Пловдив и обратно на 28 и на 29 юли.

Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

Подобни статии

Top