Потвърдиха ареста на грабител и убиец на богата пловдивчанка

Имало опасност Здравко Дечкин да извърши и друго престъпление

Пловдивският апелативен съд остави окончателно зад решетките 32-годишния Здравко Дечкин, който бе обвинен в убийството на 56-годишната Виолета Балабанова, извършено преди 10 години. Дечкин, който е управител на билярден клуб под тепетата, е обвинен в това, че на 30 септември 2009 година в Пловдив, в съучастие със сина на жертвата – Георги Балабанов, който бил подбудител, ограбил жената, като и взел дамската чанта с документи, портфейл, ключове и пари. При грабежа той нанесъл пет удара с нож в корема и предмишницата на Виолета и нанесената средна телесна повреда довела до смъртта й.

Студени досиета: Разкриха физическия убиец на богата наследница от Пловдив

Апелативният съд прецени, че събраните доказателства по делото – показания на свидетели, справки от мобилни оператори за проведени разговори между обвиняемия и подбудителя малко преди и след деянието и иззетата от местопроизшествието дактилоскопна следа, дават необходимата доказателствена обезпеченост на обвинението. Според съда липсва промяна в обстоятелствата, която да разколебава обоснованото предположение, че Дечкин е съпричастен към извършване на престъплението, в което е обвинен.

Убиецът на богата пловдивчанка остава зад решетките

Съдебният състав прие също, че продължава да има опасност Здравко Дечкин да се укрие или да извърши престъпление при мярка, различна от задържане под стража. Тази опасност се извеждала от тежестта на обвинението, както и от доказателствата, които го подкрепят.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Припомняме, че според разследващите, мотивът на престъплението бил, да бъдат взети нотариалните актове и документи на наследствените имоти, които майката е носила винаги със себе си. Оказа се, че физическият й убиец е Здравко Дечкин, а подбудител на убийството и съучастник е бил синът на жертвата – 32-годишният Георги Балабанов. Три години след смъртта на майка си Георги умира при катастрофа в Слънчев бряг, но междувременно след смъртта й, започнал да разпродава семейните имоти.

Съдът не пожали Здравко Дечкин, убил богата пловдивчанка по искане на сина й

В края на май тази година, Дечкин бе задържан  за извършеното преди 10 години мистериозно убийство. Така възобновеното през 2018 година дело, бе извадено на бял свят.

Подобни статии

Top