Потвърдиха присъдата на Катя Лерца – ще лежи 2 г. и 4 м.

Отнемат й и шофьорската книжка за 4 години

Бизнесдамата Катя Лерца, която уби през май, миналата година, на бул. „Санкт Петербург“ край парк Лаута 36-годишния полицай Дилян Палазов, ще лежи в затвора 2 години и 4 месеца. Това постанови Пловдивският апелативен съд, като по този начин потвърди присъдата, наложена на Лерца от окръжните магистрати.

Бизнесдамата ще трябва да изтърпи наказанието си при първоначален общ режим. Освен това тя е лишена и от правото да управлява превозно средство за срок от 4 години.

В решението си магистратите са посочили, че категорично е опровергана тезата на защитата за съпричиняване на катастрофата от страна на полицая. Според тях служителят на реда е предприел действия за спиране и извършване на проверка на друг автомобил, движещ се пред този на подсъдимата, в крайна лява лента.

Адвокат Марковски: Не само Лерца е виновна за трагедията с полицая

Според Апелативния съд Палазов е подал знак със стоп-палка от достатъчно голямо разстояние и реално е бил видим за Катя Лерца. Освен това в този момент в средната лента, при три налични, е нямало приближаващи автомобили.

Апелативният съд отхвърли искането за условно наказание, приемайки че за поправянето на подсъдимата е наложително то да бъде изтърпяно реално в затвора. Тъй като пред окръжния съд Лерца призна фактите, изложени в обвинителния акт и делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие, размерът на наказанието е намален с една трета.

В решението е посочено, че подсъдимата е управлявала автомобила си със скорост двойно по-висока от разрешената. Освен това по целия булевард „Санкт Петербург“ в момента на произшествието е имало концентрация на много хора, поради провеждане на Народния събор на Лаута.

Като утежняващо вината обстоятелство е отчетено, че след извършване на деянието шофьорската книжка на бизнесдамата е била отнета. Скоро след произшествието пътни полицаи са я хванали отново да шофира без книжка, за което й е съставен акт за нарушение.

По делото са събрани и доказателства, че подсъдимата многократно е нарушавала и преди това правилата за движение по пътищата.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Подобни статии

Top