Повдигнаха обвинения на сириеца и още четирима от "пловдивския" канал за трафик на мигранти - DC news

Повдигнаха обвинения на сириеца и още четирима от „пловдивския“ канал за трафик на мигранти

Останалите седем задържани са разпитани като свидетели и освободени

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа за 72 часа 29-годишен сириец и четирима българи за подпомагане на сирийци, афганистанци и мароканци да пребивават и преминават незаконно през страната, съобщиха от прокуратурата под тепетата.

Обвинения са повдигнати на 29-годишния Масуд Абдул, гражданин на Сирия и със статут на постоянно пребиваващ в България, както и на 40-годишен българин с инициали Х.О. за това, че на 24.05.2022 г., в съучастие, съответно като извършител и помагач, с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали 4 граждани на Сирия – всички мъже, сред които и непълнолетно момче, на 17 години, да пребивават незаконно в страната, като им осигурили подслон в гр. Пловдив. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство.

Спрямо Масуд Абдул е повдигнато обвинение и за това, че от неустановена дата през месец септември 2022 г. до 20.09.2022 г., на територията на гр. Пловдив и на гр. Средец, обл. Бургас, като подбудител, с цел да набави за себе си и за съучастниците си имотна облага, умишлено склонил 29-годишната П.Ч. и 39-годишния Й.Ч., български граждани, да извършат престъпление като подпомогнат 20 чужденци – граждани на Сирия, Афганистан и Мароко, сред които и две деца – на 3 г. и на 14 г., да пребивават и преминават незаконно през страната.

За същото престъпление като обвиняеми са привлечени също мъжът и жената, като извършители, и 36-годишен българин с инициали М.Д., като помагач.

Петимата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Предстои Районна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

За срок от 24 часа по Закона за МВР са били задържани още седем лица на 20.09.2022 г. Те са били разпитани като свидетели, след което са освободени.

И в момента продължават активните действия по разследването, уточниха от прокуратурата.

Припомняме, че Масуд живеел и работел в голяма фирма в Пловдив. За трафика на мигранти той вземал такса от 3000 евро, които впоследствие преразпределял по долните етажи на канала за бежанци.

Съседите на сириеца в блока на бул. „Дунав“, където той е живял под наем, го описаха като кротък и незабележим, пише „24 часа“. По думите им Масуд се водел на работа в частна фирма в града. С него в панелката живеели 60-годишна жена и още две момичета. Според БНТ в жилището и в момента са брат му и още две млади жени. Съседите почти не са разговаряли с тях, тъй като не знаели български език, но у тях редовно идвали други хора.

„Момчето беше мълчаливо, при среща се усмихваше, поздравяваше с кимане на глава, но не ни заговаряше. Явно не знаеше български език“, разказа пенсионерът Георги Добрев. Той обитава апартамент на петия етаж на същия адрес.  Възрастния мъж добави, че сириецът и съквартирантките му не създавали проблеми на никого и си плащали редовно сметките. От началото на тази година обаче започнали да го посещават често чужденци.

„Решихме, че това са негови приятели. Чак преди две седмици, когато пред входа се бяха събрали 12-13 араби се усъмних, че има връзки с мигранти“, описа Добрев. Самите чужденци постояли около час пред блока, след което си тръгнали, без да вдигат шум и не създали проблеми.  Хората от входа се чудели дали да не подадат сигнал до полицията, но в крайна сметка не се решили на тази стъпка.

„Моя приятелка ми каза, че е видяла как във вторник сутринта около 9,30 часа пристигнали две полицейски коли. Униформените влезли във входа и отвели сириеца. След това се разбра, че е арестуван за трафик на мигранти“, каза възрастна жена, която живее на бул. „Дунав“ №10. Чужденецът не оказал никаква съпротива при задържането му и мълчаливо влязъл в полицейския автомобил.

„През последните 3-4 месеца почти всеки ден около обяд идваха по 2-3 лъскави „Мерцедес“-а, от тях слизаха добре облечени мъже. В повечето случаи сириецът ги чакаше отвън, разговаряха и след това си тръгваха. Не съм ги виждала да си разменят пари или да се карат“, добави пловдивчанката.

Собственичката на апартамента, обитаван от чужденците, живеела и работила в Италия от дълго време. Тя отдавала жилището под наем.

„За последните си квартиранти ни каза, че са тихи и чисти хора. Да, такива бяха. Не сме и предполагали, че се занимават с трафик на хора“, коментираха съседите.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top