Повдигнаха обвинение на лихваря Менду, дал заеми за 1 млн. лв. срещу висока лихва

Съучастници са брат му и жената, с която живее на съпружески начала

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 49-годишният лихвар Стефан Асенов с прякор Менду, който бе арестуван преди два дни. Срещу него са подвдигнати четири  обвинения. Първото е  за това, че в периода от 2010 г. до 19 май 2020 г., при условията на продължавано престъпление, без съответно разрешение, е извършил по занятие банкови и други финансови сделки – отпускане на кредити на обща стойност 1 млн. лева на над 50 лица, срещу уговорена лихва, като от тази дейност е причинил значителни вреди и е получил значителни неправомерни доходи в размер на 800 000 лева – престъпление по чл. 252 ал. 2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Прокуратурата: Арестуваният лихвар в Пловдив е бил известен като банка „Менду“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Задържаният е обвинен и в това, че през периода от 1 май 2016 г. до 1 май 2020 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на данъчно задължено местно физическо лице, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 50 000 лева, като е потвърдил неистина в подадени пред ТД на НАП-Пловдив годишни данъчни декларации – престъпление по чл. 255 ал. 3 във вр. ал. 1 т. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Третото обвинение е за това, че в периода от януари 2016 г. до 19 май 2020 г., в мотел до автомагистрала „Тракия“, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като извършител, с брат му Антон Асенов, е предоставял систематически помещения на различни лица за полови сношения и блудствени действия, като деянието е извършено с користна цел по отношение на две и повече лица – престъпление по чл. 155 ал. 5 във вр. ал. 3 във вр. ал. 2 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Менду е обвинен и за пране на пари в съучастие с брат си и 43-годишната Катя Симеонова, с която живеел на съпружески начала.

1 2

Подобни статии

Top