Повдигнаха обвинение на служителя на ДАНС-Пловдив, хванат с подкуп

Той взел общо 2250 лв. от земеделски производител за да не му прави проверки

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 49-годишния Борислав Христов за това, че през месец септември 2021 г. на територията на област Пловдив, в качеството си на длъжностно лице – служител на Териториалната дирекция на ДАНС –  гр. Пловдив, е поискал и получил дар, който не му се следва – парична сума в размер на 1500 лева. През месец октомври пък, на територията на област Пловдив, е поискал дар – парична сума в размер на 1000 лева, а на 11.11.2021 г. в гр. Пловдив е получил дар – парична сума в размер на 750 лева, който не му се следва, за да не извърши действия по служба.

Арестуваха служител на ДАНС-Пловдив с подкуп

Общата сума на неправомерно получените подкупи възлиза на 2250 лева.  Престъплението е квалифицирано по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс. Наказателният кодекс предвижда по този текст наказание за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Служителят на ТД на ДАНС, гр. Пловдив, работил по направление „Земеделие“. Той извършвал проверки по повод постъпващи информации за неправомерно получаване на средства от ДФ „Земеделие“ от земеделски производители в областта.

Христов провел няколко срещи с фермер, по време на които поискал и получил посочените по-горе  парични средства, за да не извършва проверовъчни действия към него и да ги насочи към други обекти.

Борислав Христов бе задържан вчера – 11 ноември 2021 г. в гр. Пловдив при съвместна акция на Окръжна прокуратура – Пловдив и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на ДАНС при получаването на втората парична сума.

По делото са извършени множество действия по разследването, включително обиски, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели и др.

Христов е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да бъде направена преценка за внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Снимка: Фейсбук/Borislav Hristov

Подобни статии

Top