Повече от 100 души загинаха при самолетна катастрофа (ВИДЕО и СНИМКИ)

Повече от 100 души загинаха на борда на разбилия се край Хавана самолет.

В самолета са били 111 души – 105 пътници, включително пет деца, и шестима души екипаж, съобщи кубинският официоз „Гранма“.

Боинг 737 на кубинската компанията „Кубана де авиасион“, нает от малка мексиканска авиокомпания, се разби в петък малко след излитане от Хаван напът за град Олгин – административен център на едноименната провинция, на около 670 км източно от Хавана.

Три жени са намерени живи от спасителните екипиоцелели и са настанени в болница. Според директор на болница в Хавана в лечебното заведение са били докарани четирима пострадали. Един е починал, трите оцелели жени са в тежко състояние.

Засега не е ясна причината за катастрофата, все още не са намерени и черните кутии.

Според разкази на очевидци, цитирани от „Гранма“, след излитане самолетът направил опит да се върне на летището и закачил електропровод.

Кубинските власти обявиха национален траур за загиналите в самолетната катастрофа, повечето от които са кубинци. Траурът е обявен от 06 ч. местно време на 19 май до 00 ч. на 21 май. В цялата страна ще бъдат спуснати наполовина държавните знамена.

Продължава идентификацията на жервите.

Съобщено бе за петима чужденци сред пътниците. Аржентинското външно министерство каза, че сред загиналите има двама аржентински граждани. Екипажът е бил мексикански.

Мексиканските власти съобщиха, че самолетът е бил Боинг 737-201, произведен през 1979 година, т.е. на 39 години.

Напоследък имаше много оплаквания от кубинската авиокомпания поради закъснения и отмяна на вътрешни полети. Според фирмата това се дължи на технически проблеми със самолетите. В четвъртък, ден преди трагедията, първият вицепрезидент на Куба Салвадор Валдес Меса се срещна с ръководството на „Кубана де авиасион“, за да обсъди тези оплаквания.

По информация на българското външно министерство няма данни на борда на самолета да е имало български граждани.

Подобни статии

Top