Повече пари за всички събития в културния календар на общината (ВИДЕО)

Иван Петков – Бебето срещу голите мъже на фондация „Едно“

Пълен цирк се разигра по време на обсъждането на Културния календар на Пловдив на днешната сесия на Общинския съвет. 1 750 хил. лв. гласуваха съветниците за културните събития под тепетата през годината.

Начало на дебата постави един от най-младите съветници в местния парламент – Иван Петков – Бебето от БСП. Той категорично се обяви срещу предвидените в културния календар 45 хил. лв. за фестивала на фондация „Едно“ ONE DANCE WEEK. Бебето се аргументира с това, че на фестивала се разхождали голи мъже.

„Преди 2-3 години ми се обадиха възмутени граждани, че по време на постановка със заглавие „Транссексуалните в Ню Йорк“ в Драматичен театър – Пловдив на сцената е имало голи мъже“, заяви Иван Петков.

„Не знам за какво става дума, който го е видял да каже, не съм надничал в банята“, пошегува се по-късно пред журналисти зам.-кметът по култура Александър Държиков.

Бебето се обяви и срещу фестивала по повод Деня на майчиния език,

който ще бъде отбелязан в Малката базилика по инициатива на Българо-турския литературен клуб. „Предлагам тази инициатива да отпадне и сумата, предвидена за нея, в размер на 4100 лв. да бъде разпределена по равно между честването за Деня на славянската писменост и за фестивала „Сцена на кръстопът“, каза той.

Слушайки идеите на Иван Петков, Вихра Ерамян от „Съюз за Пловдив“ опонира, че фестивалът е много интересен и на него се четат стихове на различни езици. „Да, на този фестивал ще се чете Шекспир на 36 езика“, посочи друг съветник.

„Пловдив е мултиетнически град, говори се на различни езици и събитието трябва да се запази в културния календар“, категоричен беше съветникът от ГЕРБ Гошо Къчков. Бебето обаче го репликира: „И без това през годините общественото съзнание и мнение се промива, след години може да чуем за Шекспир ага!“.

От своя страна патриотът Стефан Послийски настоя за допълнитени 90 хил. лв. към субсидията от 30 хил. за култура в районните кметства. Така администрациите по райони щели да разполагат с по 20 000 за културни събития, организирани от тях. Оказа се обаче, че тези пари няма откъде да дойдат, а тъй като общинския бюджет ще се обсъжда на следващата сесия, въпросът остана за тогава. 

1 2

Подобни статии

Top