Повечето българи са посрещнали Възкресението в домовете си

Пловдивчани също спазиха препоръките на Националния оперативен щаб и Светия Синод 

Повечето българи спазиха призивите на институциите и посрещнаха Възкресение Христово в домовете си. Все пак вярващите, които избраха да сторят това пред храмовете у нас, бяха с маски и спазваха дистанция, според указанията и мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Най-много миряни се събраха за патриаршеската Света литургия пред катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София. Службата премина при засилени мерки за сигурност и полицейско присъствие. Отправени бяха и специални молитви за подкрепа на българския народ в борбата с епидемията, а патриарх Неофит призова в пасхалното си послание хората да се уповават на вярата си в Бог, за да преминат през това изпитание. „Днес, в деня на Възкресението, смъртта е обезсилена, тъй като се сблъсква с този, когото не може да победи и плени. Днес, заедно с целия свят, и ние преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник„, заяви той.

Повечето жители на Пловдив също спазиха препоръките на Националния оперативен щаб и Светия Синод и си останаха у дома. Малцината, които посрещнаха празника пред храма „Света Богородица“ спазваха стриктно противоепидемичните мерки.

Радостта от Христовото Въскресение никой и нищо и никакъв вирус не може да помрачи, тази радост е вечна. Вярвам, с цялата си убеденост, че Бог ще снизходи над православния български народ„, обърна се към миряните пловдивският митрополия Николай.

„Както казваме, Бог е във всеки едни от нас. Така че дали сме тук, дали по къщите, важно е да оцелеем в края на краищата“, коментира и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Необичайно малко хора в сравнение с минали години имаше и пред църквата „Св. Троица“ в центъра на Русе, където Русенският митрополит Наум раздаде Благодатния огън на вярващите.

Празничните служби за Великден продължават в храмовете в цялата страна и днес./ БНТ

Подобни статии

Top