Поверия и традиции за здраве и късмет на Гергьовден

Гергьовден – денят на християнския светец Георги, който според народните поверия е защитник на овчарите и стадата, се отбелязва като земеделски и скотовъден празник.

Днес е първият ден в годината, когато добитъкът се изкарвал на паша. Скотовъдците освен това доят овцете, а на трапезата се слага агнешко месо и се пие овче мляко.

Още преди да е изгряло слънцето моми и момци берат цветя и билки, от които правят венци и окичват със зеленина врати и прозорци.

На Гергьовден се правят също магии с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката червен. На сутринта конците се разменят три пъти. Смята се, че чрез трендафила болестите си отиват.

За овчарите и говедарите се приготвят специални кравайчета. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за защищаване от магии и болести. На кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярва се, че това ще ги предпази от болки в кръста.

На Гергьовден на особена почит са вълшебствата на водата. Къпането на празника в реката, се вярва, че предпазва от треска.

За оздравяване болните се провират три пъти под вековно дърво. Къпят се и в лява вода – там, където водата завива на ляво.

Вярва се, че това ще им донесе изцеление. Пие се студена вода на гладно, като се вярва, че тя ще прочисти кръвта. Още по-добре е, ако водата се пие от нова стомна.

1 2

Подобни статии

Top