Пожар в административна сграда в Сопот, кола се запали в Кричим - DC news

Пожар в административна сграда в Сопот, кола се запали в Кричим

На 27 сигнала се отзоваха пловдивските огнеборци, ликвидирани са 16 пожара

Стая в административна сграда на територията на община Сопот пламна през почивните дни, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Екип на пожарната служба в Карлово е реагирал на сигнала. Увредено е канцеларско имущество.

В Кричим пък вчера вечерта се е запалил лек автомобил. Сигналът е получен малко преди 19 часа. Причината е техническа неизправност. Огънят се разпространил по сухи треви в близост до превозното средство. Бързата намеса на огнеборците в Стамболийски е спасила 5 декара овощни насаждения.

На общо 27 сигнала за произшествия са реагирали през изминалото денонощие звената по пожарна безопасност в областта. Ликвидирани са 16 пожара, като с преки материали щети са само 3 от тях.

Високите дневни температури и продължителното засушаване, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко увеличават вероятността от възникване на запалвания с последващи пожари в тревните площи, припомнят от пожарната.  През уикенда пожарникарите са реагирали на 28 сигнала за горящи храсти, треви, стърнища, отпадъци и открити площи.

Практиката показва, че стопаните на дворове, градини и селскостопански имоти прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, без да си дават сметка, че тя е основен път за разпространение на пламъците. Наличието на вятър създава допълнителен риск. В извъннаселените места най-често запалванията се предизвикват от хвърлена неизгасена цигара или клечка кибрит или от палене на огън на пожароопасни места, поясняват от РДПБЗН-Пловдив.

Очаква се седмицата да бъде суха и гореща, което допълнително ще усложни пожарната обстановка в региона, предупреждават от дирекцията.

Подобни статии

Top