Пожар в борова гора над Югово, извикаха хеликоптер да угаси пламъците - DC news

Пожар в борова гора над Югово, извикаха хеликоптер да угаси пламъците

Пожар е обхванал и голяма земеделска територия в близост до Калояново и Дуванлии

Голям пожар върлува в борова гора в Родопите над пловдивското село Югово. Стихията е върхова, а теренът е много трудно достъпен. Дотам не могат да отидат пожарни коли.

На място пожарникари  от Чепеларе, Смолян, Лъки и Асеновград и служители на горските стопанства „Хвойна“ и „Лъки“ се опитват да се справят с огнения ад, но не успяват, заради мащаба на пожара и за това,  че гори горе по върховете на дървета.

По искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, и след разрешение от началника на отбраната, екипажът на хеликоптер „Кугар“ от 24-та авиобаза гаси пожара. Районът на пожара е изключително труднодостъпен за гасене на терен. Военнослужещите помагат за овладяването на огъня чрез обливане на терена с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”, уточниха от Министерство на отбраната.

Междувременно край село Калояново в близост до селата Калояново и Дуванлии също се е разразил пожар на голяма площ.

Огънят обхваща голяма земеделска територия, в непосредствена близост до слънчогледови ниви. На място са няколко пожарни екипа.

Снимка: Фейсбук/Bulgarian Air Force и БЛИЦ

Подобни статии

2 Коментара

  1. Аз написа:

    Защо в статията не се споменава, че и горските служители също участват в гасенето?

    • DC NewsDC News написа:

      Защото беше написана доста рано и нямахме пълна информация кой се е включил в гасенето. Вече се споменава, благодарим за забележката.

Comments are closed.

Top